A jeges tea jótékony hatásai

2018. június 22. - 16:06
http://tea.hu/webaruhaz/tea/vernarancs-gyumolcstea

Eljött a nyár ideje, ünnepeljük a világ második legkedveltebb italát, a teát! Növekszik a hőmérséklet, nyílnak a virágok, nincs is frissítőbb ilyenkor, mint egy nagy adag frissen készített jeges tea vagy egy teakoktél. Az Egyesült Államokban ez a június a jeges tea és a mentálhigiénés tudatosság hónapja. Ebből az alkalomból az Amerikai Egyesült Államok Teatanácsa fontos új kutatási eredményeket oszt meg, amelyek alátámasztják a jeges (vagy forró) tea fogyasztásának jótékony hatásait.

Manapság az emberek egészségtudatosabbak, mint valaha – különösen amikor ételek és italok kiválasztásáról van szó. Nem csoda, hogy az amerikaiak 82 százaléka fogyaszt teát jótékony egészségügyi hatásai miatt. (Ehhez képest kávét a lakosság 71 százaléka fogyaszt.) A valódi teák (zöld, fekete, oolong, fehér) fogyasztásának különböző jótékony hatásai lehetnek.

Az Amerikai Egyesült Államok Teatanácsa arra bíztat, hogy igyunk minél több valódi teát (jegeset vagy forrót), és élvezzük jótékony hatásait.

A tea és az Alzheimer-kór/Demencia

  • Az American Journal of Geriatric Psychiatry című folyóiratban közzétett friss tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy a demencia kialakulásának kockázata csökkenjen.

A tea és az agy egészsége

  • Egy tanulmány rámutatott, hogy a zöld tea általában javítja az agy egészségét. A zöld tea különösen befolyásolja a kognitív folyamatokat (jótékony hatás a memóriára és a figyelemre), a pszichopatológiai tüneteket (szorongás csökkentése) és az agyműködést (a munkamemória aktivitása látható funkcionális MRI-n).

A tea és a szív egészsége

  • Kutatások kimutatták, hogy a teafogyasztók körében lassabb a koronária kalcium fejlődése és kevesebb a kardiovaszkuláris esemény. Ez a hatás olyan alanyoknál volt észlelhető, akik több mint egy csésze teát fogyasztottak naponta.

„A tea sokoldalú ital – nemcsak a különböző ízléseket képes kielégíteni, hanem eközben különféle jótékony hatásai is vannak az egészségre” – mondja Peter F. Goggi, az Amerikai Egyesült Államok Teatanácsának elnöke.