India agresszívan növeli az ortodox teák exportját

2017. augusztus 11. - 15:08
India agresszívan növeli az ortodox teák exportjátTeák Indiából

Kína és India, a két legnagyobb teatermelő ország, csupán szerény mennyiségeket exportál a kisebb termelőkhöz, például Kenyához vagy Srí Lankához képest.

Kína tavaly 328,69 millió kilogramm teát exportált. Kenya, a világ legnagyobb teaexportőrje, 480,33 millió kilót szállított külföldre (a teljes termés 95 százalékát).

India 222.45 kilót exportált, amely mindössze hatoda az ott termesztett teának. Az exportált tea nagy része gyengébb minőségű, és keverésre szánják. Csupán kis részét dolgozzák fel egész leveles ortodox teaként.

Az indiai Teabizottság új piacokat keres egy olyan stratégiával, amely magában foglalja a kormány támogatását a szabadkereskedelmi megállapodásokról való tárgyalásokban, illetve a hivatalos kereskedelmi küldöttségeket, amelyek buzgón távolítják el a már meglévő beszállítókat. A stratégia úgy tűnik, működik.

2017 első négy hónapjában India 73 millió kilogramm teát exportált a tavalyi 69 millióhoz képest.

Chile egyike a világ legnagyobb teafogyasztó államainak. A lakosok fejenként 18 dollárt költenek teára évente. Chile az alapanyagként használt tea beszállításának terén Argentínára, az ortodox tea terén pedig Srí Lankára támaszkodik.

Prabhat Bezboruah, a Teabizottság elnöke szerint Chile nagy lehetőséget jelent, különösen a prémium teát illetőleg, Észak-Amerika pedig még ennél is kecsegtetőbb.

Az Egyesült Államok egy 200 millió kilogrammos teapiacot jelent. India jelenleg 10 millió kilóval látja el az országot. Egy kereskedelmi küldöttség nemrég látogatást tett New Yorkba, ahol az Amerikai Egyesült Államok Teaszövetségével találkozott.

Argentína továbbra is Észak-Amerika legnagyobb beszállítója, azonban kevés különlegességet termel. Bezboruah szerint India egy jó szüretet tudhat maga mögött, és bár a tea nagy részét hazai fogyasztásra termesztik, egyre több teakülönlegességet állítanak elő. Most ideális népszerűsíteni a harmadik fél által tanúsított fenntartható és bio teákat, illetve a nagyobb választékot (fehér és zöld teákat).

Az elmúlt években Oroszország, az ortodox indiai tea legnagyobb vásárlója (100 millió dollár évente) kevesebb teát importált. Irán a második legnagyobb importőr, akit az Egyesült Királyság követ.

Bezboruah azt mondta a Business World India-nak, hogy az Egyesült Államok jelenleg 14 millió kilogramm teát importál, és az cél az, hogy ezt megduplázzák a következő öt évben.

 

 

Forrás: www.worldteanews.com