Igyon teát! Jót tesz a szívének!

2015. március 13. - 12:03

A tea csökkenteni látszik a szív- és érrendszeri halálozást - legalábbis ez derült ki abból a  35 ezer holland résztvevős kutatásból, melyet Hollandiában készítettek Dr. J. Margot de Koning Gans (Egyetemi Orvosi Centrum, Utrecht, Hollandia) és kollégái.

 

 

 

Védi a szívet

Dr. Yvonne T van der Schouw (Egyetemi Orvosi Centrum) a tanulmány társszerzője szerint a szív- és érrendszeri katasztrófák legkisebb kockázataránya a napi több mint 6 csésze teát fogyasztók esetében volt kimutatható, de már a napi 3-6 csésze tea elfogyasztása is csaknem 50 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri halálozások arányát - bár hozzá kell tenni, hogy az esetszám alacsony volt.

A kutató azt is hangsúlyozta, hogy az eredmények csak a fekete teára érvényesek – ezt issza a hollandok 80 százaléka.

 

Fotó: pixabay.com

 

A holland kutatók egy ellenőrzött étel-gyakorisági kérdőív segítségével 13 éven keresztül figyelték 37 514 páciens kávé- és teaivási szokását és a körükben előforduló szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozások előfordulását.
A megfigyelt hatások lehetséges mechanizmusát megvitatva a kutatók arra jutottak, hogy a tea flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidások, ám a pontos hatásmechanizmus még mindig nem teljesen világos – jegyzik meg a kutatók.

 

Mi van a teában?

A fekete, zöld és fehér tea is tartalmaz chatechin nevű flavonoid típusú vegyületeket. Ezek csökkenthetik a véralvadást és a gyulladásokat, értágító nitrogén-oxidokat szabadítanak fel, ezért blokkolják az erek összehúzódását előidéző vegyületek hatását.
A chatechinek mellett a tea tartalmaz valamennyi cinket és folsavat, valamint mangánt és káliumot. A jótékony hatások maximalizálása érdekében célszerű a teát feketén (legalábbis nem tejjel!) fogyasztani.

 

Egyre több a bizonyíték

A teafogyasztással kapcsolatban a kontinentális Európában csak korai kutatások mutatták ki a teafogyasztás növekedése és a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkenése közötti összefüggést, és a legkorábbi kutatást a teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozások összefüggéséről olyan speciális csoportok körében végezték, mint a magas vérnyomásban szenvedők vagy a posztmenopauzás páciensek – jegyezték meg a kutatók.

 

Fotó: pixabay.com

 

Következtetésként azt állítják, hogy „ezzel a nagy kutatással kimutattuk, hogy a teafogyasztás összefügg a szív- és érrendszeri halálozás alacsonyabb kockázatával. Meg tudjuk erősíteni azokat a bizonyítékokat, melyek azt támasztják alá, hogy a kávé- és teafogyasztás következtében csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, azonban nincs összefüggés konkrétan a stroke-kal és az általános (nem szív- és érrendszeri) halálozással.

 

Megerősítés

Az European Journal of Clinical Nutrition szakértői nemrég publikálták kutatásaik eredményét, miszerint tévhit az az általános vélekedés, miszerint a tea kiszáradást okozhat.
Az Egyesült Királyság táplálkozáskutatói szerint a tea annyival "magasabb értékű" folyadék a víznél, hogy a hidratálás mellett van szívvédő hatása és bizonyos daganatok is ritkábban fordulnak elő rendszeres teafogyasztóknál.

Dr. Carrie Ruxton közegészségügyi, táplálkozási szakértő és kollégái a Kings College Londonnál elemezték az összes olyan tanulmányt, mely a tea fogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól szól. Az elemzések során bizonyítékokat találtak arra, hogy már napi három-négy pohár tea elfogyasztása is jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: http://szivderito.hu/