Hogyan készítsünk jó matcha teát?

2021. november 06. - 11:11
Hogyan készítsünk jó matcha teát?

Első lépés: a melegítés

Elsőként a tálat melegítsük fel és a matcha habosító szálait puhítsuk meg óvatosan. Ezután öntsünk meleg vizet a tálba, amíg el nem éri annak felét. Utána mozgassuk körbe-körbe a habosítót, ameddig a szálai elég nedvesek nem lesznek.  Keverjük meg a meleg vizet a tálban, hogy annak minden részét kellően felmelegítse. Ezután öntsük ki a tálból a vizet és óvatosan törölgessük szárazra egy papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával. 

 

Második lépés: a szitálás

Helyezzünk egy szűrőt a matcha tál felé, majd rakjunk rá 1-2 teáskanál matchát. Minél többet rakunk annál erősebb lesz, így ízlés szerint adagoljuk. Ezután szitáljuk át a matchát.  Az ajánlott hőmérséklet a matcha elkészítéséhez 80 C. Nem szeretnénk forró vizet önteni a matchára, hiszen megkeserítheti. Azonban túl langyos vizet sem szeretnénk használni, mivel ez megnehezíti a matcha megfelelő keverését és nem lehet vele elérni az ideális állagot. (Ha nincsen olyan vízforralónk, amelyen be lehet állítani a hőmérsékletet, akkor hagyjuk állni néhány percig majd öntsük át egy másik edénybe, hogy az lehűtse a vizet. Így nagyjából el lehet a szükséges vízhőmérsékletet. 

 

Harmadik lépés: leöntés

Öntsünk nagyjából harmadáig vizet a tálba. Előszőr egy sűrűbb állagra lesz szükségünk, hogy ezt később el tudjuk kezdeni habosítani. Mozgassuk a habosítót lassan félkör alakokban, amíg el nem tűnnek a csomók. 

 

Negyedik lépés: a habosítás

Adjunk egy kis vizet a tálba úgy, hogy annak háromnegyedéig legyen tele. A matcha tálat ne töltsük tele. Ezután ideje habosítani!

Fogjuk a habosítót a hüvelyk és mutató ujjunk közé, a többi ujjunkat használjuk annak megtámasztására. Tartsuk a habosítót függőlegesen. 

A habosítót a csuklonkból mozgatjuk dinamikusan cikk-cakk, vagy “W” alakban. Nagyjából 10-15 “W” betűt szeretnénk csinálni. 

Figyeljünk arra, hogy a habosító alja ne érjen le az edény aljához, mivel ez tönkreteszi azt. 

Ha eddig minden lépés tökéletesen ment (a melegítés, a vízhőmérséklet, a szitálás, a víz mennyisége és a habosítás is), akkor egy csodálatos habos réteget kell látnunk a matcha felszínén. 

TIPP: Mozgassuk körbe a habosítót, hogy a buborékok kikerüljenek a tál szélére. 

A matchát a tálból fogyasszuk úgy, hogy egyik kezünk a tál szélén, a másik az alján van. Jó minőségű matchához nem kell cukor, méz, se tej, magában is ízletesnek kell lennie. 

A habosítót kézzel óvatosan mossuk el kézmeleg víz alatt, ne használjunk hozzá semmilyen mosogatószert ezután a matcha habosító tartóra helyezzük el a száradáshoz. A teáskanalat töröljük el egy száraz papírtörlővel vagy egy száraz konyharuhával. A matchát lehetőleg jól záró fémdobozban tartsuk szobahőmérsékleten.

Természetesen remek matchát készíthetünk a fenti szigorú lépések betartása nélkül is, de a szertartás fontos kiegészítője az élménynek amit a matcha ad nekünk. 

PS: Ha nem ragaszkodunk a szertartásos matcha készítéshez, egészen egyszerű módon is fantasztikus matcha élményben lehet részünk, nincs másra szükségünk, csak egy matcha shakerre, matcha teára és forró vízre.