Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?

2018. május 02. - 18:05
Hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik: a camellia sinesis-ből

Az antioxidánsoktól a vasfelszívódásig: hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet teánkból?

A tudósok szerint a teának különböző jótékony hatásai vannak, de hogyan tudunk belőle a legjobban egészségbombát készíteni?

Néhány tipp:

Kerüljük a tejet

Vagy ne. A tea nagyjából tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek, tehát érdemes megfontolni. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a tej csökkenti a teában található antioxidánsok biológiai hasznosulását. Más tanulmányok pedig úgy találták, nincs különbség. Még nem született végleges ítélet e téren.

Válasszuk a zöldet

A fekete, a fehér és a zöld tea ugyanabból a növényből származik: a camellia sinesis-ből. A különbség csupán a szüret idejében és a fermentáció mértékében rejlik. A szív- és érrendszeri egészséggel és a testsúly szabályozásával összekötött katekinek a tea minden fajtájában megtalálhatók, a fermentáció azonban hatással van rájuk, így a legnagyobb mértékben a zöld és a fehér teákban találhatók meg.

Ne rázzuk fel

Ne is csapkodjuk és ne is verjük fel az edényben. Ezzel növelhetjük a felszabaduló csersavak mennyiségét, amelyek nem csupán keserűek, de össze is tudnak kapcsolódni a vasmolekulákkal – a nemrég elfogyasztott ételekben –, és ezzel megakadályozzák a vas felszívódását.

Főzzük 20 percig

Ez az a pont, ahol a bioaktív összetevők – katekinek, teanin stb. – 80%-a felszabadul. Kissé kényelmetlen? Talán visszataszító is? Elégedjünk meg 2-3 perccel; ekkor a katekinek 60%-a és a teanin 80%-a fel tud szívódni. Alternatív megoldásként áztassuk a teát 30 másodpercig, majd a bögrét (a teával együtt) tegyük mikrohullámú sütőbe egy percre, ezzel a jótékony hatású összetevők szintjét a három perces szintre hozhatjuk fele annyi idő alatt.

 

Forrás: www.theguardian.com