Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmány

2017. június 13. - 13:06
Filteres tea - az egyik legjelentősebb találmányTeafilter, az egyik legnagyszerűbb találmány

Az óra és az internet mellett a filteres tea is szerepel a legnagyobb találmányok listáján

Ha megkérjük a briteket, nevezzék meg minden idők legfontosabb találmányát, biztosak lehetünk benne, hogy egy válaszban egyet fognak érteni. A tíz legfontosabb találmány listáján, a kerék, az óra és a penicillin mellett ott áll a filteres tea. Ez nem csoda egy olyan nemzet esetében, amely olyan mértékben rabja a teának, hogy állítólag 60 milliárd csésze teát főz évente.

A listán - amely sorrend nélkül lett összeállítva - szerepel még az eke, a páncél, a csatorna, a villanykörte, a hűtőszekrény és az internet. A listát az English Heritage nevű jótékonysági szervezet tette közzé. 2 000 embert kértek meg, hogy nevezzék meg az emberiség leginnovatívabb találmányát.

“Történelmünk ötletes találmányokra épül, és felettébb érdekes hallani, hogy mit tartanak ma az emberek ötletesnek. A filteres teát egy véletlen folytán találták fel, de kiállta az idő próbáját” - mondta Matt Thompson, az English Heritage főkurátora.

Az első filteres teák 1908-ban készültek, amikor a New York-i teakereskedő, Thomas Sullivan kis selymes zacskókban küldött mintákat vásárlóinak. Sullivan csak azután jött rá, hogy a vásárlók a zacskókat kannájukba helyezték, ahelyett, hogy kibontották volna őket, miután szóltak neki, hogy az anyag túl vékony volt. Ezután Sullivan finomítani kezdett a zacskókon. Az 1920-as évekre az Egyesült Államokban a filteres teát kereskedelmi forgalomba hozták, madzaggal és címkével kiegészítve. Azóta nem sok minden változott, kivéve, hogy némely filter kerek vagy piramis formájú. A listán szereplő legrégebbi találmány a kerék, amelyet kocsikon már i.e. 3500-ban is használtak, korábban a fazekasok felszerelései közé tartozott. Az English Heritage megkérte a látogatókat, szavazzanak kedvenc találmányukra a tízből. Nagy-Britannia szerte tartanak kiállításokat: több mint 400 helyszínen állítanak ki körülbelül 100 000 tárgyat. A kiállított tárgyak között olyanok találhatók, mint az innovatív római páncélzat vagy az 1930-as évek legkorszerűbb porszívója.