Érvek a szálas tea mellett:

2019. november 05. - 17:11
szálas tea

Magyarországon a teázásnak igaz, nincs akkora hagyománya, bár a "bekuckózós"/ "kandallós" idő beköszöntével, még azok is szívesen fogyasztják, akiknek a tea nem mindennapjaik részét képezi.
Rengeteg márkájú filteres tea van piacra dobva, amik ilyenkor gőzerővel reklámozzák őszi-téli ízesítésű törmelékes fajtáit.
Ám én amondó vagyok, legyünk tudatosak!
Felsorolnék néhány érvet, hogy mi szól a szálas teák mellett:
• Költséghatékonyabb.
Bizony az. Valóban meg lehet kapni egy-egy filteres teát 600ft-ért, amik mellett a szálas teák, amiknek 100g-ja átlagban 1600-2000ft körül mozognak drágának tűnhetnek, de gondoljunk csak bele, sok fajta teánk van, amit akár négyszer is újraönthetünk és őszintén mondom, a negyediknek is ugyanolyan az íze, mint az első főzetnek. Pont a mai napon tapasztaltam a Haicha nevű kínai zöld teánkon.
• Nem termel szemetet:
Ez a kedvenc érvem. Még egy filteres teánál minden bögrével újabb és újabb adag szemét gyűlik a kukába, addig a szálas teát megvehetem a saját befőttesüvegembe/ teásdobozomba kérve és leszűrhetem  egy a számomra legidealisabb szűrővel, legyen az fém, bambusz, üveg, porcelán vagy pamut. Majd pedig, ha már leöntöttem annyi alkalommal amennyiszer tudtam és a kukába kívánkozik a kis teányi adag, akkor pedig ezek a természetből fakadó tealevelek vagy gyümölcsök tökéletesen komposztálódnak a földben.
• gészségesebb:
Sok vásárló fordult azzal hozzám, hogy neki "normális" tea kell, nem olyan, ami habzik vagy papírízű. Igen, érthető és én is úgy gondolom, hogyha már egészséges folyadékot szeretnénk fogyasztani, akkor már nem fér bele semmiféle mesterséges aroma vagy tartósítószer. Na most szálas teák százai közül válogathatunk, amik akár teljesen natúrak vagy még olyan is található például nálunk, ami gyümölcstea és teljesen aromatizálatlan.
Messze nem szeretném általánosítani a filteres teákról alkotott rossz véleményem mindegyik márkájúra. Biztosan akad közöttük magasminőségű, de ha őszinték akarunk lenni, a kettes pont, vagyis a teljes hulladékmentesség bizony csak a szálas teákkal kivitelezhető.

Kovács Vanessza az írás szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.

2019.11.05.