Az ital, mely drágább az aranynál

2016. május 09. - 17:05

Kína ősi bokra, a Da Hong Pao termeli ki a világ egyik legdrágább teáját, mely meglepő módon harmincszor annyit ér, mint a súlya aranyban mérve.

2002-ben egy gazdag vásárló 180.000 Yuan-t – több mint 7.5 millió Ft – fizetett csupán 20g-ért Kína legendás Da Hong Pao teájából. Ez az ár megdöbbentő volt még abban a kultúrában is, mely a tea fogyasztását művészeti formának tartja 1500 éve.

Az eredeti Da Hong Pao tea nem csupán annyiba kerül, mint súlya aranyban mérve; több, mint harmincszorosát éri. Egy gramm majdnem 1400 $-t ér (kb 380.000 Ft), egy edénynyi tea pedig több, mint 10.000 $-t (kb 2.7 millió Ft).

„Megfelelne egy koldusnak, de császárhoz illő ára van, szíve pedig Buddháé.”- mondja Xiao Hui, egy dél-kínai teakészítő Wuyishanból. Xiao és családja a mai napig minden tavasszal kimegy a hegyekbe, hogy új hajtásokért imádkozzon a tea istenéhez, Lu Yu-hoz. Wuyishan évszázadok óta híres teájáról. Az eső tele van ásványi anyagokkal, melyek gazdagítják a tea ízét. Manapság minden második bolt Wuyishanban rendelkezik egy teakóstoló asztallal, mely a gong fu cha (kung fu tea) rituáléra van kialakítva, illetve tealevelek tarka választékával tömött polcokkal.

Sok wuyishani tea kapható megengedhető áron, és vannak antik verziók, melyek rendkívül drágák, egy jó minőségű Da Hong Pao 100$-ba kerülhet kilónként. De minden igazi Da Hong Pao egy anya-fák egyedülálló csoportjáról ered. Ezek az eredeti fák termelik ezt a ritka, keresett teát.

„Az eredeti Da Hong Pao azért ilyen drága, mert alig maradt az eredeti teafákból.” – magyarázza Xianguing Wu helyi teamester.

A Da Hong Pao-t nem csak a kínaiak értékelik ennyire. 1849-ben Robert Fortune angol botanikus titkos küldetésre érkezett Wuyishanba. Korábban Nagy-Britannia saját maga szerette volna termeszteni teáit Indiában, hogy kevésbé függjön Kínától. De ez nem sikerült, mert a magok nem keltek ki. Fortune terve az volt, hogy megtanulja, hogyan kell a Da Hong Pao-t termeszteni. Ám Kína el volt zárva a külföldiek elől, így az álca elengedhetetlen volt. A Da Hong Pao alatt elhelyezkedő Tianxin Yongle templomban telepedett le, ahol később magokhoz jutott és megtanulta a termesztés titkait.

A magok Indiába érve és a helyi teával keveredve létrehoztak egy ma milliárdokat érő ipart.

Ma az eredeti Da Hong Pao fák fáradtak es vékonykák, nehéz elképzelni, hogy valaha újra termésben gazdagon fognak pompázni. És valószínűleg nem is fognak. Május 1-jén, nem sokkal a teaszüret kezdete után, egy vörös szőnyeget görgetnek ki a császár ajándékát jelképezve. Gyönyörű nők hagyományos öltözékben rituálét adnak elő. De szüret nem lesz. Ezek az értékes ősi fák (utoljára 2005-ben szüretelve) valószínűleg sosem fognak újra teát termelni.

Ami azt jelenti, hogy még értékesebb lesz az a néhány fennmaradó gramm, melyet gyűjtők szeretve tárolnak és szárítgatnak évente, hogy érjen az ízük. Idővel a Da Hong Pao tea talán olyan értékes lesz, mint a gyémánt.

Forrás: BBC