A tea, amely segít elaludni

2024. március 04. - 10:03
A tea, amely segít elaludni

Nincs annál borzasztóbb és a szervezetedet megterhelőbb, mint amikor – valamiért - napokig, hetekig csak nagyon későn tudsz valahogy elaludni vagy nem pihentető az alvásod. Mielőtt meginnál egy pohár bort rászoknál valamilyen népszerű antidepresszánsra vagy egyszerűen megennél egy altatót, íme a tea amelyik segít elaludni. 

 

Amíg nem gond az álmatlanság

Élete során mindenkivel előfordulnak olyan időszakok amikor egyszerűen nem megy az alvás: hiába vagy fáradt, lefekve cikáznak a gondolataid, vagy egész egyszerűen éber vagy. Mindez nem gond, ha pár napon belül magától elmúlik, mert megoldódik a kiváltó ok (például elmúlik egy stresszfaktor) vagy egyszerűen visszaáll az alvási ritmusod.

Gond akkor van, amikor az álmatlanság huzamosabb ideig fennáll. Ilyenkor drasztikusan csökken az érzelmi stabilitásod, fáradt leszel, hibázol, extrém esetben eljuthatsz odáig is, hogy rettegsz az éjszakától mert tudod, hogy nem fogsz tudni aludni és megint hajnali 2 kor még forgolódsz majd. Előfordulhat, hogy szinte rástresszelsz az éjjelre emiatt.

Mielőtt drasztikus megoldáshoz nyúlnál próbáld ki az alvást segítő teáinkat.

 

Hogyan segít a tea?

Olyan sokszor hallhattad már, hogy például a kamilla vagy a citromfű tea segít elaludni, hogy elhiszed, anélkül, hogy ismernéd a hatást, igaz? Nos, mi elmondjuk, hogyan segíthet elaludni például a citromfű tea.

Bár még több tanulmányt kell végezni – például a citromfű – jótékony, nyugtató és álmosító hatékonyságáról, de nemrégiben volt egy olyan kísérlet, amelyben 40 egészséges felnőttet vizsgáltak, akik napi rendszerességgel fogyasztottak citromfű teát.

A vizsgálat arra mutatott rá, hogy akik ittak teát hamarabb, könnyebben és gyorsabban aludtak el, miközben az alvásuk is pihentetőbb volt azokénál, akik nem fogyasztottak.

 

Mikor érdemes elfogyasztani?

Ha szeretnéd kihasználni a teában rejlő lehetőségeket és könnyebben aludni akkor egyszerre kettő dolgot kell tenned. Egyrészt lefekvés előtt 2 órával már ne terheld a gyomrod és ne egyél, igyál. Helyette főzz egy citromfű teát (ne feledd, hogy 2-3 alkalommal is újraforrázhatod, csak másodszor, harmadszor több ideig áztasd) és fogyaszd el. Megengedőek vagyunk, mert kedvedre édesítheted, a citrom felesleges lesz bele, eredendően savanykás.

Ha így teszel van ideje hatni és nem kell majd éjjel WC-re szaladgálnod (ami ismét csak megszakíthatja az alvást).

 

Mi történik, ha nem hat?

Ilyesmi nem történhet meg, senki nem immunis ezekre a teákra. Az előfordulhat, hogy egy olyan élethelyzetben vagy amikor a tea nem elég hatékony és nem elég erős, de még ebben az esetben is bizonyosan nyugtat és relaxál. Ha nem elég hatékony és fennáll az alvászavarod, keresd fel a háziorvosodat, aki megnyugtató megoldást fog számodra nyújtani.

Alvást segítő és herbateákat itt találsz: https://tea.hu/tipus/herbarium