Tasszeográfia: jóslás teafűből

2023. november 21. - 13:11
Tasszeográfia: jóslás teafűből

Ahhoz képest, hogy a tea látszólag ártalmatlan ital, a teakereskedelem múltját átitatja a gyarmatosítás, az erőszak a háborúk és forradalmak is. Talán éppen ennek köszönhető, hogy az egész világon ismerik és ma már a világ szinte minden kultúrájában fogyasztják. Ám a teát nem csak kortyolgatni lehet. A tealeveleket jóslási eszközként is használják a múlt, a jelen és a jövő feltárására. Ismerd meg a teafűolvasás művészetét (vagy mágiáját?)

 

Tasseográfia vagy tasszeográfia: mit jelent pontosan?

A tasseográfia a tealevelek alakjában és elrendezésében található szimbólumok azonosításának és az üzenetek értelmezésének művészete. Bár a gyakorlat egyszerű, az eredmények mélyrehatóak, ettől függetlenül a módszer közel sem olyan népszerű, mint a tarot, a kristályok vagy a kártyavetés, esetleg a „jósgömb”.

Ez egyszerre jó és rossz. Jó, mert kevés olyan ember van, aki ért a tealevél-olvasáshoz, rossz, mert nem túl népszerű és nem különösebben ismert módja a jóslásnak. 

Van azonban néhány előnye: egyrészt megtanulható. Másrészt sokkal kevésbé strukturált, mint a tarotkártya olvasása, és kevésbé költséges, mint egy díszes kristálygyűjtemény létrehozása, remek lehetőség bárki számára, aki egy különleges jóslást szeretne nyújtani számodra.

 

Így működik a tealevél-jóslás

Mint sok jóslási technika a tealevél-olvasás is a formákon alapul. Amikor a teljes figyelmünket a teára összpontosítjuk, a levelek képesek tükrözni a tapasztalatainkat - beleértve azokat is, amelyek még nem történtek meg. 

Ha felteszünk egy kérdést, a levelek felfedik a rejtett blokkokat, tanácsot adnak, és még a jövőt is megjósolják. Ezek a misztikus üzenetek a nedves levelek alakjába, sűrűségébe, színébe és elhelyezésébe ágyazódnak. A tealevelek olvasása című, a taszéográfiáról szóló régi szöveg - amelyet "Egy felföldi látnok" írt 1881-ben - átfogó listát nyújt a tealevelek szabványos szimbólumairól és jelentésükről, valamint a mintaösszeállításokról és értelmezésekről. Sok teaolvasó még mindig alapvető forrásként tekint erre a korszakalkotó szövegre.

 

Hogyan kezdj neki?

Az első lépés – nem meglepő módon – az, hogy a főzöl egy teát. Érdemes fehér vagy világos színű csészét választani mert abban tökéletesen látszik majd a tealevél. Ha megvannak a tealevelek, helyezd őket közvetlenül a csészébe (nincs szükség szűrőre vagy infúzióra), és öntsd rá a forró vizet. Mivel a levelek a csészében maradnak, nem kell aggódni az áztatás miatt. Amíg a víz kihűl, ne nyúlj a csészéhez. 

Ahogy elkezd kihűlni tegyél fel (vagy a kérdező tegyen fel) kérdéseket, amikre a válaszokat ki tudod olvasni a tealevelekből. A jósláshoz tartozik, hogy minden kérdés után háromszor balra kell fordítani a teát, hogy a levelek keveredjenek, új formába álljanak össze.

 

Hogyan értsd meg a szimbólumokat?

Az értelmezési folyamat elsőre kissé ijesztőnek tűnhet, de az évszázadok során a taszéográfusok következetes mintákat és konfigurációkat figyeltek meg. Több mint 150 klasszikus szimbólumot részletez a Reading Tea Leaves (A tealevelek olvasása) című könyv, így bátran használhatod ezt a klasszikus forrást az értelmezésekhez. A kortárs taszéográfusok is hasznos útmutatókkal rendelkeznek.

Általában ötféle szimbólummal találkozhatunk: állatokkal, mitikus lényekkel, tárgyakkal, betűkkel és számokkal. Néha ezek a formák rendkívül nyilvánvalóak lesznek. Egy madár szárnya például újonnan megtalált szabadságra vagy sikeres utazásra utalhat. Másfelől viszont egy kereszt akadályokat vagy előre nem látható bajokat jelezhet. Fontos megjegyezni, hogy nem minden alakzatot kell értelmezni; csak azokra a szimbólumokra kell összpontosítani, amelyek a kérdező kérdésére vonatkoznak.

Fontos a képzelőerőd is. A tealevelek (amint látod) csak egy utat mutatnak meg számodra, a célt, a nehézségeket neked kell majd megértened és előhoznod az elmédből.

Ha tealevél jóslással szeretnél foglalkozni akkor legjobb, ha fekete teát veszel és a már fent említett könyvből gyakorolsz.