Szokatlan, izgalmas teakeverékek

2024. január 14. - 15:01
Szokatlan, izgalmas teakeverékek

Szokatlan teakeverékek a világ minden táján előfordulnak. Egy csésze tea néhány váratlan hozzávaló hozzáadásával olyan furcsa, édes, fűszeres, mámorító, szórakoztató, gazdag vagy rétegzett lehet, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. Nézd az ötleteinket!

 

Miért léteznek fura tea kiegészítők?

Egyes szokatlan teakiegészítők kulturális eredetűek, némelyiket az éghajlat határozza meg, másokat az az igény, hogy az étel és az ital egy kicsit különlegesebb legyen, de vannak olyanok is, amelyeknek egyszerűen csak az a céljuk, hogy más ízt biztosítsanak a teának. És bizony van közöttük néhány – számunkra – szinte bizarr. Íme.

 

Japán pattogatott rizs tea

Japánban a zöld teához (bizonyos esetekben) pörkölt, pattogatott barna rizst adnak, hogy genmait, más néven "popcorn" teát készítsenek, mivel a rizs a pörkölés során "kipukkadhat". Ez rusztikus pirítósságot és melegséget kölcsönöz a teának, és mivel a rizs olcsóbb, mint a tea, dupla haszon, mert a tea kicsit tovább tart és tápértéke is van.

 

Indiai chai

Egy rendkívül összetett, olyan tea ami az európai ízlésnek különleges de te is biztosan szívesen megkóstolnád. Indiában a chai-t úgy készítik, hogy fekete teához olyan fűszereket adnak, mint a szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, kardamom és fekete bors (zöld teához is adható). A teát általában vízzel készítik, de készíthető víz és tej keverékével vagy teljesen tejjel is. Mennyei.

 

Az orosz lekváros tea

Oroszországban úgy készítenek teát, hogy az erős fekete teához lekvárt, (legtöbbször) eperlekvárt adnak. Az édesség és a gyümölcsösség segít ellensúlyozni az erős főzet keserűségét. 

 

A tajvani buboréktea

Nemrég robbant be hazánkba is Bubble Tea néven. A buboréktea - más néven boba tea, tápióka tea vagy gyöngytea - Tajvanról származik. Ott a tápióka gyöngyöket különböző gyümölcsízekkel és édesítőszerekkel adják a fekete vagy zöld teához. A buboréktea olyan népszerűvé vált, hogy ma már a világ minden táján árulják a Bubble Tea Shopokban, és több mint 250 ízben kapható.

 

A török almatea

Ha a 80-es években, annak végén voltál Törökországban bőrdzsekiért és „márkás” ruhákért, már régen ismered, ha nem, akkor még újdonságnak számíthat. Törökországban népszerű az almatea. Úgy készítik, hogy a teát forró almalébe áztatják (víz helyett), almasűrítményt adnak a teához, vagy finomra vágják az almát, és azt a tea áztatásakor adják hozzá. Erősen alma íze van, minden bazárban kapsz.

 

A marokkói Maghrebi tea

A marokkói Maghrebi vagy mentatea úgy készül, hogy a zöld teába áztatják a mentaleveleket, és így egy könnyű, frissítő italt készítenek a hőség ellen. Társasági vagy vendéglátási rituáléként is népszerű, amikor elmegyünk valahová, vagy meglátogatjuk a barátainkat.

 

A Jagertea

Elvileg itthon is megtalálod, de nem biztos, hogy ezen a néven mert ezer neve van. A Jagertee Közép-Európában télen népszerű tea - fűszerek, valamint rum, szilvapálinka vagy vörösbor hozzáadásával készül - a fekete teához. Kicsit vásári, karácsonyi tea, rendkívül jól felmelegít és mivel az alkoholt még szinte forrásban levő teához adjuk az íze marad, és picit lesz csak alkoholos. 

A szokatlan teakiegészítőknek nem kell itt megállniuk... kipróbálhatod a sajátod. Szinte bármilyen teával gyönyörűen működnek a friss levendula- vagy jázminvirágok, rózsaszirmok, licsi- vagy cseresznyeesszencia, gyógynövények, például citromverbéna vagy édeskömény, valamint szinte bármilyen gyümölcshéj, például lime, citrom vagy narancs: érdemes ilyesmivel kezdeni.