Sosem gondoltad volna, hogy ez a világ legrégebbi teája….

2024. február 07. - 12:02
Sosem gondoltad volna, hogy ez a világ legrégebbi teája….

Amikor a hajnali harmatban leszeded a zsenge rügyeket, érzed a szinte földöntúlian finom tapintású, éppen megszáradó halvány, szinte még átlátszó ezüstfehér pihéket. A lehető legóvatosabban fogod meg, hogy semmiképpen ne törd össze, vagy okozz neki kárt és mint egy drága porcelánt viszed a gyűjtőhelyre: a világ legzsengébb és legrégebbi teáját tartottad a kezedben….

 

A fehér tea: a tisztaság megtestesítője

A fehér tea arról híres, hogy a legkevésbé feldolgozott teafajta, elkészítése általában csak néhány egyszerű lépést foglal magában - a fiatal rügyek és levelek kézzel történő szedését, a szárítást és a levegőn (egyes esetekben hővel szárítják). Mivel ez a tea ilyen kevés feldolgozást igényel, nagyon vonzóvá vált azok számára, akik olyan teafajtát keresnek, amely a tisztaság, a fiatalítás és az egészség megtestesítője.

De tudtad, hogy a megtévesztő egyszerűsége ellenére, ez a teafajta rendelkezik a leghosszabb történelemmel az összes közül? Sokan a fehér tea eredetét a Song-dinasztia (Kr. u. 920-1269) idejére vezetik vissza, de jó okunk van arra, hogy még korábbra toljuk vissza a dátumot.

 

A több ezeréves tea

Természetesen nem éppen az a tea több ezeréves, amit a kezedben fogsz (vagy nálunk megvásárolsz), hanem maga a fehér tea és a feldolgozása.

Bár ez messze van a fehér teáról alkotott jelenlegi elképzeléseinktől, tudjuk, hogy a jóval korábbi Shang-dinasztia (i. e. 1766-1050) idején a teakészítés még kísérletezőbb volt. A tealeveleket más gyógynövények leveleivel együtt vadon növő teafákról szedték le, és gyakran kitették őket a levegőre száradni. Ezeket az összetevőket aztán más gyümölcsökkel és fűszerekkel együtt forró vízbe tették, hogy gyógyító italt készítsenek belőlük. 

A feldolgozás módja miatt a tea nagyon hasonlított a fehér teához, csakhogy a késztermék sokkal inkább hasonlított a mai teakeverékekhez (bár erősebb ízű).

A történelem úgy hozta, hogy a tea csak több mint két évezreddel később fejlődött jelentős mértékben, és egyre kevésbé tekintették a gyógyitalok egyik összetevőjének, hanem inkább önmagában is kielégítő italként értékelték. 

 

Ezüsttű vagy Fehér pünkösdi rózsa

A Tang-dinasztia (Kr. u. 618-907) idején kezdett virágzásnak indulni a teázás, amely akkor már végre nem csak a királyi családok és a gazdagok kiváltsága volt, hanem egy különleges ital, amelyet a legközelebbi bizalmasok között osztottak meg (hasonlóan a borhoz). Ebben az időszakban a tea fontos kereskedelmi árucikké vált, és ez vezetett a híres Tea út létrehozásához.

A Tang-dinasztia teázási forradalmait a Song-dinasztia (i.sz. 960-1279) követte és tökéletesítette tovább. Ebben az időszakban fedezték fel először a ma ismert fehér teákat Fujian tartományban, ahol a teatermesztők elkezdték a később Ezüsttű és Fehér pünkösdi rózsa néven ismert teafajták termesztését.

Csak a legfinomabb teabimbókat válogatták ki a tökéletes teafajták előállítása érdekében, és ezek az új fajták a napfényben káprázatos látványt nyújtottak, pompás, csillogó, fehér, pelyhes szőrszálakkal borítva. Így – nem hivatalosan körülbelül 4500, hivatalosan minimum 2000 éves a fehér tea, amelyet most akár te is megszerezhetsz tőlünk.

 

A fehér tea különlegessége

Általános vélekedés, hogy a fehér tea az egyik legfinomabb teafajta, mivel minimálisan feldolgozott. Ahogy írtuk, a fehér teát a teanövény leveleinek teljes kinyílása előtt szüretelik, amikor a fiatal rügyeket még finom fehér szőrök borítják, innen ered a "fehér" tea elnevezés. Ez a minimális feldolgozás és az alacsony oxidáció az egyik legfinomabb és legfrissebb teát eredményezi.

A legtöbb fehér teát még mindig kézzel szedik és kézzel dolgozzák fel, így igazi csemege, amelyet kortyolgatva értékelhetjük a készítésükben rejlő kézműves munkát. A fehér teák ízprofilját általában virágos, füves, mézes, gyümölcsös, dinnyés, barackos, barackos, sárgabarackos, vaníliás, csokoládés, citrusos, gyógynövényes, enyhe, finom, finom és édes jegyek jellemzik, önmagukban illatosak és édesek, nem igényelnek semmilyen ízesítést.

Ismerd meg a fehér teáinkat: https://tea.hu/tipus/feher-tea