A Sencha tea
A Sencha teát sokáig csak Japánban ismerték – ez a japán nők csodás bőrének az egyik titka – ám a tizenkilencedik századra exportcikké vált: különösen az Egyesült Államokba szállítottak hatalmas mennyiségben, így a hamarosan a világ második legkedveltebb teájává vált. Tudj meg mindent erről a csodás ízvilágú teáról!
A japán nők kortalan porcelánbőrének titka
Amíg Európában és Amerikában a barna, napsütötte bőr a „divat” azt tartjuk szépnek és egészségesnek, addig a japán nők mindent megtesznek azért, hogy fehér, porcelánbaba hatású, kortalan, ránctalan legyen az arcbőrük. Ezt részben a Sencha teával érik el, ami telis tele van olyan antioxidánsokkal, melyek jelentősen lelassíthatják az öregedést és annak látható jeleit. Ez az egyik oka, hogy Japánban rendkívül sok Sencha teát isznak.
De nem csak a szépségünk megőrzése miatt iszunk Sencha teát, íme minden, amit tudni kell róla.
Így készül a Sencha
A senchát teát olyan zöld tealevelekből készítik, amelyeket közvetlen napfénynek kitéve termesztenek. Minél zsengébb annál frissebb ezért az első vagy második szüreteléskor szüretelik (az első szüretből származó tealevelek állítólag jobb minőségűek). A sencha teához mindig a felső hajtások legfiatalabb leveleit használják fel, mert ezek jobb minőségűek, mint az alsóké. Miután a tealeveleket leszedték, gőzölik őket, hogy megakadályozzák a levelek oxidációját: ez a folyamat kevesebb mint egy percig tart, utána a leveleket megszárítják és meggöngyölik a földön így a levelek a jól ismert tű alakúra változnak és az eljárás segíti a levél belsejéből a hatóanyagokat és az ízeket is felszabadítani.
Ilyen ízű a sencha
A senchát tavasszal, nyáron és ősszel is lehet szüretelni. Az év első sencháját shinchának nevezik. A shincha jelentése "új tea", tavaszi szüretű és a legfiatalabb levelekből készül friss szinte bársonyos a lecsengése. A későbbi senchák a frissességen túl tartalmazhatnak kevés karamell és füstös jegyeket is. Ha hevítéssel szárítják, akkor előkerülhetnek a gyönyörű gyümölcsös ízek is.
Így készítsd el a senchat!
Yabukita. Ez a leggyakrabban használt sencha alaptea (bár a japán teamesterek akár 80-100 féle senchat is ismernek és használnak), de szinte mindig találsz más sencha teafajtát a teában azért, hogy a különleges ízek és aromák keveredjenek és így alkossanak együtt egy gyönyörű teát.
A tea elkészítése több lépésből áll. Első lépésben melegíts fel vizet, körülbelül 80-85 fokosra. Tedd bele a Sencha teát és lassan öntsd tovább a leveleket a vízzel, azaz forrázd le. Miután ezzel végeztél tedd a főzetet teáskannába és folytasd a felöntést addig, amíg a megfelelő mennyiségű teát nem készítetted el. Akkor lesz a legfinomabb, ha 3 gramm / adaggal számolsz.
Amikor kész vagy hagyd a teát 1 percig állni, majd öntsd ki a teacsészékbe. Nagyon fontos, hogy a teát ne forró, lobogó vízzel készítsd mert az csökkentheti az antioxidáns tartalmat és bár a tea finom lesz, elpárologtatod belőle az egészséget.
Ha megkóstolnál egy szenzációs sencha teát egyenesen Japánból akkor kattints és ismerd meg ezt a különlegességet! https://tea.hu/tipus/zold-tea