Rooibush világ 

2019. november 15. - 12:11
Rooibush tea

Elsőként tegyük tisztába, miféle fajzat ez a vörös fokföldirekettye avagy a nálunk rooibush másutt rooibos néven ismert "tea": valójában ez egy dél-afrikai cserje, annak zsenge hajtásaiból készült főzetet isszuk.  Neve magyarra fordítva vörös bokrot jelent, ezért és főzetének színe végett hívjuk vörös teának is. Ebből kifolyólag koffein tartalma sincsen, helyette ásványi anyagokban gazdag, úgy, mint kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium és réz. Cserzőanyag tartalma alacsony. Létezik fermentálás nélkül készített zöld rooibos is, melynek antioxidáns-tartalma nagyobb vörös testvérénél.  Kézzel szedik, majd kőlapon zúzzák, aprítják, halmokba rakva fermentálják - közben kapja meg jellegzetes vörös színét.

Pozitív hatása van a csontokra, gyomorra, vesére és az álmatlan éjszakákra.  Számomra ez a tökéletes bekuckózós tea, hideg, sötét délutánon-estéken, filmezéshez, baráti összejövetelekhez. Jellegzetes és különleges, semmilyen másik teához nem hasonlítható ízvilággal ajándékoz meg. Mindenféle tuningtól mentesen is édeskés, enyhén fűszeres alap ízzel szolgál, simogató, melengető élményt nyújt. Egyszóval finom. Kettővel nagyon finom. Ha valami extrémre vágyom, teszem bele pár csepp (növényi) tejet, esetleg mézet is és akkor már egy komplett ötcsillagos desszertnek felel meg.  Tovább fokozva az élvezeteket - karamellás, narancsos, csokis és vaníliás ízesítésű rooibush is a kínálatunk részét képezi. 

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse Árkád üzletében. 

2019.11.15.