Rooibush kivonat mint napvédelem

2017. január 28. - 14:01
Rooibush kivonat mint napvédelemRooibush kivonat mint napvédelem

A Dél-Afrikai Rooibush Tanács jelentése szerint a rooibush visszafordíthatja a bőr károsodásátt, amelyet a nap ártalmas ultraibolya sugarai okoznak.

Ha a bőrünk leégett a napon, a rooibush kivonat képes a rákot megelőző állapotú károsodott sejtek eltávolítására és a gyulladás gátlására – mondta prof. Wentzel Gelderblom, a kutatás egyik vezetője.

„Megállítja a rákos sejtek osztódását, és programozott sejthalállal (apoptózissal) eltávolítja ezeket a sejteket, más szóval öngyilkosságra sarkallja őket” – mondta Gelderblom.

Több tesztre van még szükség azonban, mielőtt egy napozás utáni bőrápoló termék kerülhet a piacra. „Jelenleg biomarkereket fejlesztünk ki, amelyeket aztán egerek bőrén tesztelünk, mielőtt embereken próbálnánk ki. Ezek a biomarkerek kifinomult molekuláris technikákat foglalnak magukba, amelyek segítenek felmérni a rooibush védő hatását nagyon kicsi bőrbiopsziában; ezeket fogjuk később az egereken és embereken végzett kísérletekben felhasználni. A kísérletek segíteni fognak továbbá pontosabban megállapítani azt a rooibush mennyiséget, amely a bőrrák kialakulásának megelőzéséhez szükséges.”

Gelderblom hozzátette, hogy az előzetes megállapítások szerint a rooibush kivonat hatásosabb a bőrrák kialakulásának korai stádiumaiban, mert képes elősegíteni az UVB-károsodott sejtek eltávolítását, elodázva tumorrá való fejlődésüket.

Két korábbi tanulmány azt állapította meg, hogy a rooibush olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatásosan redukálhatják az UVB sugarak okozta tumorokat.

A tanács szerint Dél-Afrikában az egyik legmagasabb a bőrrákos betegek száma; évente körülbelül 20 000 esetet jelentenek, amelyből több mint 700 halállal végződik.