Öt étel, amihez soha ne fogyassz teát

2024. március 11. - 07:03
Öt étel, amihez soha ne fogyassz teát

Bár a tea a világ második legkedveltebb itala és szinte mindenhez illik, ennek ellenére összegyűjtünk 5 olyan ételtípust, ízvilágot, ami mellé ne fogyassz teát. De nem csak ezt tettük, azt is megírtuk, hogy miért ne. Izgalmas válogatás lesz, néha különleges indokokkal, ismerd meg!

 

Mi a gond ezekkel az ételekkel, ízekkel?

Jogos a kérdésed, hiszen, ha bemész bármelyik boltba találsz kifejezetten teához ajánlott „teasüteményt” és az összes olyan képen, amin igazságot hazudnak a tea köré ott vannak a kis sütik. Szóval, azt nem jó ötlet kijelenteni, hogy semmit se fogyassz a tea mellé. Bár nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen ételeket szabad vagy nem szabad a tea mellé fogyasztani, van néhány általános irányelv. Íme.

 

Az erősen fűszerezett ételek

Az erősen fűszerezett, vagy kifejezetten erős ételek elnyomhatják a tea lágy és finom ízét, és valójában semmit nem fogsz érezni a teából (egy finom, csípőssel feldobott gyros, vagy egy jalepano paprikával készült égően csípős mexikói pizza mellett a tea mintha víz lenne). De ilyen ételek a fokhagymásak, a hagymásak, a csípős szószosak, a currysek és a chilisek. Igazából ihatsz melléjük teát csak teljesen felesleges.

 

A magas savtartalmú, savas ételek

A magas savtartalmú ételek - például a citrusfélék - zavarhatják a teában található katechinek (antioxidánsok) felszívódását. Ha savas ételeket fogyasztasz a teával egy időben, az csökkentheti a szervezet által feldolgozható antioxidánsok mennyiségét. Ismét azt kell mondanunk, hogy talán nem tilos, de teljesen felesleges.

 

Tejek

Ez rendkívül érdekes lesz, hiszen arról akarunk lebeszélni, ami a fél világon divat és ami nélkül van, ahol nem is isznak teát. A tejről. De. A tej vagy a tejszín semlegesítheti a teákban lévő polifenolokat, csökkentve azok antioxidáns hatását. A fekete teára ez azonban nem igaz és egyesek élvezik a tej vagy tejszín krémes ízét a teájukban. Ez tehát személyes preferencia kérdése.

Édes ételek

Ugye tudtad, hogy előbb utóbb előjön nagymama édes linzere, ami oooollllllyyyyyaaaaan finom teával. De nem javasoljuk. Bár az olyan édes ételek, mint a sütemények, kekszek és a csokoládé kiegészíthetik a tea ízét, a túl sok cukor fogyasztása a vércukorszint megugrását okozhatja, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A legjobb, ha az édes ételeket mértékkel fogyasztjuk, és olyan teával párosítjuk őket, amelynek kiegészítő íze van.

 

Sült, zsíros ételek

Ok. Sem te sem én nem nagyon ismerünk olyan embert, aki a pacalhoz, vagy a nemrég elkészült sült libacombhoz fehér teát kortyolgat, de vannak fokozatok és nem ajánlott a zsíros étel + tea kombó. A sült vagy zsíros ételek nehezek és nehezen emészthetők, ami miatt lomhának és kellemetlennek érezheted magad a fogyasztásuk után. A tea segíthet az emésztésben, de ha nehéz ételekkel párosítjuk, ez az előny semmissé válhat.

Természetesen ezek csak ajánlások. Különös ízlésre vall, ha megpróbálod, de nem tilosak, csak nem tesznek neked jót. A trükk egyszerű: az ilyen ételek elfogyasztása után 1 órával igyál meg egy csésze teát és máris élvezheted az ízeket és az étel + a tea jótékony hatását is.