Öt dolog, amit nem tudtál a teáról

2022. május 07. - 11:05
Öt dolog, amit nem tudtál a teáról

A tea a világ második legkedveltebb itala, egyedül a - szinte mindenhol rendelkezésünkre álló - víz előzi meg a népszerűségi és fogyasztási listán. A tea rendkívül izgalmas és érdekes ital, bebizonyítjuk, összegyűjtöttünk 5 olyan tényt, amit érdemes tudni róla. Azt például tudtad, hogy a teafiltert véletlen találták fel? 

 

Döbbenetes tények

Kicsit most olyanok leszünk, mint a bulvárlapok, akik a döbbenetes, a hihetetlen, a különleges, vagy az „ezt nem hiszed el” szófordulatok nélkül nem tudnak cikket írni. De ígérjük, hogy tényleg olyan meglepő és lenyűgöző tényeket és érdekességeket gyűjtöttünk neked össze a teáról, amit szinte biztosan nem tudtál. Íme.

 

5: Minden tea ugyanabból származik, és nem minden tea tea

Minden klasszikus (tehát nem a gyümölcs és nem a kevert) "igazi" teafajta ugyanabból a növényből, a Camellia sinensisből származik. A fekete, a zöld, a fehér és az oolong tea mind ennek a növénynek a leveléből készül. Persze nagyban különböznek egymástól: az oxidáció, a feldolgozás és több más módosító tényező befolyásolja a különböző teák és típusok jellegzetes színét, illatát és ízét. 

A többi fajta teát - például a gyógynövényest (kamillát a borsmentát stb.), a mate-et és a rooibush-t (más néven "vörös tea") is teának hívjuk, de tulajdonképpen nem teák.

 

4: A teafiltert véletlen találták fel

A teafiltert teljesen véletlenül találták fel, átlagemberek, rejtélyes módon. Kifejtjük: egy élelmes amerikai teakereskedő selyem zacskókat használt, hogy teamintákat küldjön a vásárlóinak. A vásárlók pedig - tévesen - azt hitték, hogy a zacskók a hagyományos fém teafőzőket hivatottak helyettesíteni, és beletették őket a teáskannákba: így találták fel a filtert. Az ügy azért rejtélyes, mert az a mai napig nem derült ki, hogy ki gondolta ezt elsőre jó ötletnek és az sem, miért? Egyszerűen csak elterjedt!

 

3: Tudod mi a „high tea” és miért volt népszerű?

A délutáni tea- vagy ahogy ők hívták a "high tea" - hagyományát Viktória királynő barátja, Anna, Bedford (aki Bredford hetedik hercegnője volt) találta ki és népszerűsítette. Ők ketten a reggeli és az esti étkezés közötti tartalmas időtöltésnek (ma már azt írnánk énidőnek) szánták a teázást, eredetileg valamikor délután, később pontban 5 kor. Miközben teáztak, illedelmesen megbeszélték az új pletykákat, vagy terjesztették.

 

2: A teák pezsgője

Az indiai Darjeeling régióban termesztett tea nagy becsben van tartva, sokan a "teák pezsgőjének" is nevezik. Évente körülbelül 10 millió kilogrammot termesztenek belőle, a világpiaci eladások azonban ennek több mint négyszeresét teszik ki. Ez egyben sajnos azt is jelenti, hogy a Darjeeling teák alig egynegyede tiszta Darjeeling. A hatóságok megpróbáltak fellépni a hamis teák vagy a tisztátalan teakeverékek Darjeelingként való hamis címkézése ellen: egyelőre kevés sikerrel.

 

1: Olyan, mint egy arckezelés

Amellett, hogy finom italt készíthetünk a teából, a tealevelek gyulladáscsökkentőként használhatók kisebb rovarcsípések és égési sérülések (és puffadt szemek) esetén, de éppen így megfelelnek növények trágyázására, valamint frissítő és szagtalanító szerként is használjuk őket. Persze, ha beáztatod nagyon finom teát tudsz belőle főzni.

Szuper teáink vannak, kattints és ismerd meg őket: https://tea.hu/

2022.05.07.