Oolong tea

2023. szeptember 15. - 11:09
Oolong tea

Az Oolong tea egy olyan, különleges, félig oxidált tea, amelyet sok teakedvelő kedvel, ám sokan – akik nem ismerik – ódzkodnak tőle. Ha még soha nem kóstoltál oolong teát, akkor itt az idő, garantáljuk, hogy el fogsz ámulni az ízétől.

 

Mi az az oolong tea? Beszéljük meg!

Az oolong tea a legértékesebbek teák közé tartozik leginkább a bonyolult feldolgozása miatt. Különlegessége (és ezért is érdemes megkóstolnod), hogy egyetlen korty alatt is változik az íze. Az oolong teákat Dél-Kína Fujian tartományában termesztik, azon belül is a dél-kínai Wuyi hegységből és Tajvan hegyoldalairól származnak. Az oolong teák 12-80% között oxidáltak, a különböző oxidációs mérték miatt a teákat zöld oolongnak vagy fekete oolongnak is nevezik. Az ízek széles spektruma a világos és virágos ízektől a sötét és ásványos ízekig számos variációt kínál.

 

Az Oolong tea legendája

Mivel az Oolong tea rendkívül nehezen megközelíthető helyeken terem, a legenda szerint idomított majmok szedték a hegyekben termesztett teát, mivel nekik a zord körülmények és a tájékozódás nem jelentett túl nagy kihívást. Ma- reméljük – már nincs ilyen megoldás. 

Az oolong teát az is különlegessé teszi, hogy az elkészítése rendkívül munkaigényes. A teamesterek olyanok, mint a borászok, folyamatosan kísérleteznek egy szenzációs ötlettel sokat keresnek, a legapróbb hibáért viszont nagy árat fizetnek. Érdekes, hogy a legtöbb oolongnak (ettől függetlenül) egyszerű kereskedelmi neve van: Oolong Orange Peel, Oolong Chin Chin vagy például Oolong Aranyháromszög tea

 

Híres Oolong teák

Ahogy az mostanára kiderült nem egyféle Oolong teát tudsz megkóstolni. A leghíresebb Oolong-teák Tajvanból származnak. A Bi Hou vagy Keleti szépség a sárgabarack vagy nektarin és barna cukor ízével hódít míg a Dong Ding vagy Frozen Summit hagyományosan sötét pörkölt oolong, diós ízzel. A kínai Fujijang (Fucsien) tartomány Wuyi hegyvidéke híres a csavart, pörkölt oolongjairól, amelyek a "szikla ízéről" vagy yan wei-ről kapták a nevüket. A földes íz a vékony, sziklásabb talajrétegből származik, amelyben nőnek, ezért "sziklás tea" vagy yan cha néven is ismertek. 

 

Így fogyaszd az Oolongot

Az Oolong teákat áztatva érdemes megkóstolni, ízesítés nélkül, de bizonyos változatukat hideg főzéssel is érdemes elkészíteni, mert szinte eláraszt az ízvilága. 

 

Hogyan készül az Oolong tea?

Az oolong teák a legbonyolultabban elkészíthető teák közé tartoznak. A zöldebb oolongok esetében a levelek kis félrögökké sodorják a fekete oolongok esetében pedig a hosszú, csavart levelekké.

A teaszüret után a levelek egy tálcán pihennek, száradnak. Ezután a leveleket a tálcában "ringatják", ami a levélsejtek felszakadását és a levélben lévő édes nedv szétterülését okozza. Ez a művelet elindítja az oxidációs folyamatot: ez a legkritikusabb lépés. Minden a teakészítő beállításain és tapasztalatain múlik. A teamester tapasztalata dönti el a megfelelő oxidációs szintet. Ez az a pont, ahol a mesterség művészete számít. A leveleket ezután különböző módon zúzzák, egy ideig tartó pihentetés után a leveleket megpörkölik és kész a tea.

Az oolong teák a teák királynői. Ismerd meg őket és hagyd, hogy lenyűgözzenek: https://tea.hu/tipus/oolong