Moss hajat fekete teával

2023. december 04. - 17:12
Moss hajat fekete teával

Biztosan észrevetted már (ha nem, menj ki a fürdőbe és nézz meg egy hajsampon dobozt), hogy számtalan sampon összetevője között megtalálod a teát, sőt egyes samponok már a nevükben hordozzák, hogy teából is készülnek. De miért ennyire izgalmas a tea? Miért szuper sampon alapanyag, miért érdemes használnod? Íme!

 

Tea szépségalapok

Sokszor sok helyen megírtuk már, hogy a fekete tea a Camellia sinensis növény oxidált leveleiből készült népszerű ital. Számtalan változata van, széles körben ismert az egészségügyi hatásairól, a fekete teát a szépségápolásban hajápolóként is használják. Számos támogatója állítja, hogy segít a haj növekedésének fokozásában, a haj színének javításában és a haj fényének fokozásában. De vajon igaz ez? Nézzük a tudományt, mit mond, melyek a fekete tea előnyei?

 

A fekete tea potenciális előnyei: a haj egészségére

A fekete teás öblítés során fekete teát kell felvinni a hajra, és néhány perctől akár egy óráig is hagyni kell hatni. Ezt a természetes szépségápolási gyógymódot évszázadok óta használjuk, hogy a hajunk a lehető legjobban nézzen ki.

 

Fokozza a hajad színét

A fekete tea magas koncentrációban tartalmaz tanninokat, amelyek semlegesítik a sejtkárosító vegyületeket, az úgynevezett szabad gyököket. Ennek a sötét pigmentnek köszönhetően a fekete teát használók erősebb színnel lepik meg a hajadat, igaz ez a hatás rövid távú, néhány hajmosás után (hacsak nem használod ismét a teát) ez kopik. (Figyelembe kell venni azt is, hogy ez a megoldás csak a sötét hajnál működik)

 

Csodás fényes lesz tőle a hajad

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy miért fényes és csillogó valaki haja és miért fakóbb másé? Valójában rendkívül egyszerű a válsz: a hajad attól fényes, hogy hidratált és sérülésmentes. A fény az ilyen hajról szinte visszaverődik míg a sérültről nem és azt fakónak látod. A fekete teás samponok, koncentrátumok elősegíthetik a csillogást azáltal, hogy javítják a haj színét és támogatják az új, egészséges haj növekedését. 

 

Ez még fontos, ezt vidd magaddal

Valójában a legtöbb fent leírt állítás inkább anekdotikus és önpszichózis hatása van. Nincsenek kifejezett vizsgálatok, afféle megegyezésen és látványon alapulnak ezek az állítások: még a kozmetikaiparban is, ahol maximum az egyes vegyületek hajra gyakorolt hatását ismerik. Mindenesetre, ha főzöl egy csésze fekete teát és kipróbálod a hajadon a hatását, te is érezni és látni fogod, hogy működik nálad.