Mivel édesítsd a teádat

2023. január 03. - 14:01
Mivel édesítsd a teádat

Teaszakértőként annak örülnénk, ha a csodás ízvilágú teáinkat nem feltétlenül édesítenéd. De megértjük, hogy szeretnéd, ezért akár alacsony kalóriatartalmú édesítőszert keresel, akár természetes édesítőszert, vagy olyat, ami a forró és hideg teához egyaránt használható, ebben a cikkben megtalálod a számodra megfelelő édesítőszert.

 

Kóstold meg édesítő nélkül

Van érvünk, hogy miért. Gondolj egy fanyar zöld teára aztán egy édesebb, mohásabb ízű feketére, vagy egy klasszikus gyümölcsösre. Ahogy soroltuk a különböző színű és ízű teákat (pedig sokat még ki is hagytunk) máris hozzá társítottál egy ízt, szinte érzed a szádban, igaz? Éppen ezért arra biztatunk, hogy kóstold meg a teákat édesítés nélkül. Ha mégsem, akkor íme néhány szuper édesítőszer, ami minden teának jól áll.

 

A cukor

Amikor a cikket írjuk éppen nehezen beszerezhető (ezt azért senki nem gondolta volna, igaz?) de tény, hogy a finomított cukor, a kristálycukor az egyik legmegszokottabb és legnépszerűbb teaízesítő. Próbáld ki, de ne „cukrozd agyon” akkor sem a teádat, ha imádod édesen: adj 1 teáskanálnyit a 3 decinyi forró teádhoz. A cukor nem túl egészséges ezért jól gondold meg mennyit adsz a teádhoz. 

 

A kókuszvirág cukor

Ez a természetes édesítőszer a kókuszpálmafa virág nedvéből származik, ezért nem lehet otthon, bolti kókuszdióból készíteni. A glikémiás indexe és tápanyagtartalma gyakorlatilag megegyezik a fehér nádcukoréval. Ne aggódj, a kókuszcukor nem fogja a teádat kókuszos ízűvé tenni. Ennek az édesítőszernek lágy karamellás jegyei vannak, amelyek inkább hasonlítanak a barna cukorhoz, mint a fehérhez. A kávéba és a teába is remekül illik.

 

Méz

Közismert, de fogadjunk, hogy tudunk róla mondani olyat, amit nem tudtál. A méz édesebb, mint a cukor ezért kevesebb is kell belőle. Gyakran adják gyógyteákhoz, de fekete vagy zöld teához is nyugodtan adhatsz mézet. Azt tudnod kell, hogy (1-2 kivételtől eltekintve) nem vegán és azt, hogy mindig a kicsit kihűltebb teához kell adnod, a forró tea egyszerűen megöli és semmilyen pozitív élettani hatása nem lesz. (Ha meg vagy fázva nem jó a „forró mézes tea” tehát)

 

Juharszirup

Itthon még nem elterjedt (ez talán az árának is köszönhető) pedig remek édesítőszer. A mézhez hasonlóan a juharszirup is picit lágyabb és izgalmasabb ízt ad a teádnak mert van egy gazdag melaszos íze, ami nagyon jól működik a teákkal. Gondolj egy fűszeres ünnepi teára vagy egy sütőtökös chai latte-ra. Fontos, hogy éppen ellenkezőleg kell használni, mint a mézet: a juharszirupot a forró teába tedd, különben nem oldódik el benne.

 

Stevia

A Stevia egy alacsony kalóriatartalmú, növényi alapú természetes édesítőszer, és nagyszerű csemege mindazok számára, akik csökkenteni szeretnék a kalóriákat, de mégis élvezik az édes teát. A stevia a jázminpakóca növény leveleiből készül, és akár több százszor édesebb lehet a cukornál... hozzáadott szénhidrátok és kalóriák nélkül. Vigyázz vele, mert van, akinél emésztési gondokat okoz.

 

Vanília

A vaníliával azonnal kettő gond is van. Az egyik, hogy szinte csak szintetikushoz jutsz hozzá, vagy brutálisan drága lesz. A másik, hogy eddig nem tekintettél rá édesítőként és mivel nem feltétlenül a várt „hú, de édes” ízt kapod, lehet, hogy csalódni fogsz. Pedig gyönyörű édesítő, a mézhez hasonlóan nagyszerű meleg édessége van, amely nagyon jól illik bármelyik teához. 

 

Ha kipróbálnál egy finom teát (akár a fenti édesítőszerekkel is) válassz egy finomat: https://tea.hu/