Mire való a teaszűrő és hogyan válaszd ki?

2022. december 17. - 15:12
Mire való a teaszűrő és hogyan válaszd ki?

Vannak olyan cikkek, amelyek feleslegesnek tűnnek, hiszen mindenki által ismert egészen egyszerűnek tűnő kérdéssel foglalkoznak. Mi a fenének cikket írni a teaszűrőről – gondolod – pedig teaszűrő nélkül nem lehet jó teát készíteni és kiválasztani sem feltétlenül úgy kell, hogy az elsőt megveszed amelyik a kezed ügyébe kerül. Íme mire való, hogy válaszd ki: teaszűrő kisokos.

 

Mi a teaszűrő

Ha tárgyilagosak akarunk lenni akkor a teaszűrők olyan eszközök, amelyeket arra terveztek, hogy beletöltsd a teát majd a szűrőt (van aki teatojásnak hívja) belerakd a teáskannába vagy egy teáscsészébe vagy bármilyen bögrébe. Annyira fontosak, hogy a – kifejezetten teázáshoz – készült teásbögrékben van „beépített” teaszűrő. Ahogy már írtuk a teafőzőket gyakran nevezik teagolyóknak, teatojásoknak. Nem túl régi „találmányok” hiszen csak a 19. század elején váltak népszerűvé, addig senki nem használt ilyet, egyszerűen belefőzték a levelet a teába. 

 

Technikai adatok

Hinnéd vagy sem, a teaszűrőnek is vannak technikai adatai. Jellemzően hálós vagy perforált fémből készülnek. Leggyakrabban rozsdamentes acélból vagy szilikonból mivel ezek az anyagok tartósak és hőállóak. A legtöbb teafőző golyó alakú, kis fémlánccal (így könnyebben átlátod mennyi teafűvel töltötted fel, mintha például hexaéder formája lenne) ami ahhoz kell, hogy könnyen kivehető legyen a forró csészékből. Persze léteznek „dizájnos” darabok is: mivel ma már szinte bármilyen alakot tudunk készíteni, gyakorlatilag csak a képzeleted szab határt annak milyen formája legyen a kedvenc teaszűrődnek.

 

Miért használjuk őket?

Bár egyértelműnek tűnik, szinte ez a legjobb kérdés, hiszen, ha fogod a laza tealeveleket és egyszerűen csak beleteszed a teába, akkor is szuper ízvilágot érhetsz el. A teaszűrők mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy tökéletes teát kapjunk. Biztosan észrevetted már, hogy a kiváló minőségű és ízű teáinkat mi is csomagoljuk, de ódzkodunk a teászacskótól azért, mert abban összepréselődnek a levelek, berakva a teába nem lesz olyan jó íze, mint vártad. Ha a teát egy teaszűrőbe rakod akkor „levegősebb” lesz és sokkal intenzívebben érzed rajta a tea jellegzetes ízét. Amit ráadásul akár szabályozhatsz is azzal, hogy mennyi teát raksz majd bele. 

 

Hogyan válaszd ki?

Na, ennél aztán tényleg nincs egyszerűbb – gondolod – csak bemész a boltba és leveszel egyet a polcról, igaz? Valójában több döntést kell hoznod. Fontos, a mérete. Minél nagyobb annál több teát lehet vele készíteni viszont annál nehezebb pontosan kimérni. Fontos milyen sűrűek rajta a lukak (bocsánat nem lehet máshogy megfogalmazni) milyen és mekkora leveleket enged át. Illetve az is, hogy milyen teát szeretsz. Egy jó minőségű teafilterel könnyebb a tea mennyiségét is meghatározni: kiméred és beletöltöd. És még az sem mindegy milyen a formája: bár ez az egyéni ízlésed.

Ne akarj bármilyen, vagy „akármilyen, mindegy” teaszűrőt használni hiszen egyszer kell megvenni, évekig jó, az ára szinte elhanyagolható viszont csodás teákat készíthetsz majd vele. Nálunk is találsz néhányat, nézd meg őket (és a többi kiegészítőt is): https://tea.hu/tea-kiegeszitok