Minden, amit a tejes teáról tudni szerettél volna
Van aki számára bizarr, más alig várja, hogy megkóstolja van aki csak úgy hajlandó meginni: bárhogy is, a tejes teánál kevés megosztóbb ital létezik. De miért tesz valaki a teájába tejet? Hogyan alakult ki ez a szokás és egyáltalán mi számít tejes teának? Tudtad, hogy nem az íze miatt raknak bele tejet?
Mi számít tejes teának
Ez eddig nem meglepő: tulajdonképpen minden olyan teát, amibe tejet raknak (vagy minden tejet, amibe teát) tejes teának nevezhetünk. A tejes tea különlegessége, hogy nincsenek változatok és variációk sem. Ha bármennyi teába bármennyi tejet raksz, akkor az annak számít.
De vajon kinek jutott eszébe először ez a fura ötlet és miért?
Nem feltétlen az íze miatt készül
A tejes tea megítélése megosztó. Kétségtelen tény, hogy a tej hozzáadása picit lágyítja és talán egy keveset elsimítja a tea ízét - különösen a fekete teában található keserű jegyeket - de ezt mással is elérhetnénk. Ráadásul egy viszonylag fura ízvilágot kapunk, hiszen – ez a személyes véleményünk – a két íz nem illik össze.
Nem is feltétlenül az íz miatt alakult ki a hagyomány.
A tejes tea a britek egyik legkülönlegesebb olyan szokása amelyik egészen a 18. századig nyúlik vissza. Akkor a teát még kannában főzték, tűzforró volt, viszont annyira nemes italnak számított, hogy csodálatos porcelán csészékből itták (Még arra is figyeltek, hogyan tartják az ujjukat és milyen öltözékben illik ezt tenni). A porcelánnal nem is volt gond (azon kívül, hogy elképesztően forró volt benne a tea). A gyengébb minőségű csészék viszont gyorsan megrepedtek és tönkrementek.
Akkor hogyan került tej a teába?
A tűzforró teát le kellett valahogy hűteni ezért kínálás előtt először tejet öntöttek a csészébe, majd hozzáadták a teát. Pont annyit, hogy megfelelően lehűtse a tűzforró teát, a csésze ne törjön össze, a tea ne hűljön ki. A tej selymessége már csak – ma így mondanánk – afféle hozzáadott érték volt.
Most, hogy már tudjuk, annyi tejet öntöttek a teába amennyi lehűtötte, az is kiderült, hogy miért nincsenek olyan tejes-tea variációk, mint kávéban a latte vagy a falt white, ami nagyjából ugyanaz, csak más mennyiségű benne a tej.
Egészen egyszerűen azért, mert a tej funkciója a hűtés.
Hogyan készül helyesen a tejes tea?
Lehet, hogy most egy pillanatra meglep a kérdés, de jogos: vajon a teát öntöd először a csészébe és aztán a tejet, vagy előbb a tejet aztán a teát? Még mindig érthetetlennek tűnik ezzel foglalkozni, pedig sokan érvelnek mindkét mód mellett. Van, aki az ízre fókuszálva az mondja, előbb a teát kell beleönteni, hogy utána lágyítsuk a tejjel, van, aki azt mondja a tejet, hiszen a hideg tejre öntjük a teát, a hőmérséklet a fontos.
Bárhogy is döntesz a tejes tea egy picit fura ital, megosztó: vagy szereted vagy el sem tudod képzelni, hogyan lehet meginni. Bármelyik táborba is tartozol csodás teákkal várunk itt: https://tea.hu/