Minden, amit a kandiscukorról tudni kell

2024. május 28. - 20:05
Minden, amit a kandiscukorról tudni kell

Rengeteg teafotó mellett láthatsz egy különleges kristályokból álló barna, vékony rúdhoz tapadó cukorszerűséget. Nos ő a kandiscukor (vagy kandish cukor). De mi ez a különleges cukor? Hangulatjavító? Jól mutat a képeken? Vagy tényleg hozzáad valamit a teához? Íme, minden, amit a kandiscukorról tudni érdemes. 

 

Mi az a kandiscukor?

Mint mindent, már ezt is az Európai Unió írja le. Az Európai Unió meghatározása szerint a kandiscukor legalább 5 milliméter hosszú, nagy kristályokból áll, amelyeket megfelelően koncentrált cukoroldat hűtésével és lassú kristályosításával nyernek. Száraz állapotban legalább 96 tömegszázaléka szacharóz kell legyen.

 

Hogyan készül a kandiscukor?

A kandiscukor finomított cukoroldatból lassú kristályosítással készül. A kockacukor gyártása során keletkezett törmelékből vagy a finomítottcukor gyártásánál visszamaradt cukorból oldatot készítenek, és ezt 80-95 °C hőmérsékletre melegítik. A forró oldatot kristályosító tálcákba öntik, ahol lehűl és lassan kristályosodik. A kristályosodási folyamat akár több hetet is igénybe vehet. A kristályokat ezután megszárítják és csomagolják. A kandiscukrot egyébként általában cukornád vagy cukorrépa nedvéből készítik ez eredményezi a kandiscukor jellegzetes barna színét és különleges ízét.

 

 

A kandiscukor fajtái

A kandiscukor különböző formákban, méretekben és színekben kapható, a leggyakoribb a fehér kandiscukor, de létezik barna kandiscukor is, amelyet karamellizálással állítanak elő. A kandiscukrot pálcika, kocka vagy gúla formában is megtalálhatjuk. Ha karamellizáljuk akkor barna, de a barnasága attól is függ mennyire tiszta vagy „koszos”.

 

A kandiscukor íze

A kandiscukor egyedi íze valóban különleges. Annak ellenére, hogy ugyanúgy édes, mint a fehér cukor, az íze mélyebb és komplexebb. Gyakran érezhető benne egy enyhe karamellás vagy mézes íz is, amely fokozza az italok vagy ételek ízélményét.

 

A kandiscukor használata

A kandiscukrot leginkább teák, kávék és koktélok édesítésére használják. A kristályokat forró vízbe vagy italba kell helyezni, (vagy ha pálcán kapjuk akkor belerakni) ahol fokozatosan feloldódnak és édesítik az italt. A kandiscukrot sütemények és desszertek díszítésére is használhatjuk ám vigyázzunk vele mert szilárd állapotban rendkívül kemény.

 

A kandiscukor egy finom és sokoldalú édesítőszer, amely évszázadok óta örvendezteti meg az ízlelőbimbókat. A tea és kávé ízesítésén túl dekorációs elemként is használható, és különleges ízt kölcsönöz a desszerteknek és koktéloknak. Ha egy kis édes élvezetet keresel, próbáld ki!