Miért idd forrón a teát nyáron?

2024. június 24. - 12:06
Miért idd forrón a teát nyáron?

Látszólag értelmetlennek tűnik melegben forró italt inni, hiszen inkább a hideget vágyjuk. Mégis számtalan érv szól amellett, hogy hőségben forró teát igyunk. De miért? Elmondjuk.

 

A nagy ellentmondás

Ellentmondásnak tűnhet, de a forró tea remek módja annak, hogy a legnagyobb hőségben lehűtsük a szervezetünket. Persze, ez elsőre furcsának tűnhet, de megmagyarázzuk. 

Ha kánikulában forrót iszunk „megzavarjuk” a szervezetünket. Ahogy érzékeli az új hőforrást, igyekszik elérni, hogy a testhőmérsékleted ne emelkedjen. Ennek érdekében azonnal izzadni fogsz: és ha izzadunk akkor hőt adunk le, csökken a szervezetünk hőmérséklete. A forró ital tehát közvetve „hűsítő hatást” fejt ki.

Ezzel szemben egy nagyon hideg ital az ellenkező üzenetet küldi az agynak. Abban a hitben, hogy a testet lehűlés fenyegeti, a szervezet blokkolja az izzadást, hogy fenntartsa a test által tárolt hőt.

 

A forró tea lehűt

Ha hideget iszol (pláne jegeset) a jég valójában arra készteti a szervezetedet, hogy felmelegedjen. Amikor nyáron hideg vizet iszunk, a testünknek a hőmérséklet különbséget úgy kell kompenzálnia, hogy jobban felmelegszik, ami akár szédüléshez, ájuláshoz is vezethet. A meleg italok fogyasztása ellenben lehetővé teszi a szervezet számára, hogy ellazuljon, megnyugodjon és lehűljön a normál hőmérsékletre anélkül, hogy folyamatosan kompenzálnia kellene. A meleg tehát hűt. Fontos azonban, hogy az izzadság el tudjon párologni.

 

A forró tea segíti az emésztést

A testünkben (pontosabban az emésztőrendszerünkben) forró, párás, nyári időjárásban túl sok belső „hő” és „nedves” energia halmozódhat fel. Az emésztőszervek különösen érzékenyek erre. Ha szinte jéghideg italt iszol az erek összehúzódnak, az emésztőrendszered „lefagy”. Ellenben a meleg tea ellazít, könnyebben tudsz Wc-re menni, így (is) segít tehát a forró tea melegben.

 

A forró tea erősíti az immunrendszered

Nyáron a meleg italok elősegítik a keringést és a tápanyagok felszívódását a szervezetben. A hideg italok fogyasztása épp ellenkezőleg hat, nem véletlen, hogy nyáron sokkal könnyebben megfázol (például az autó légkondijától vagy akár egy hűvösebb nyári szellőtől) mint télen. A forró tea erősíti az immunrendszeredet és elkerülheted azt, hogy egy hideg üdítőtől torokgyulladást kapj.

 

A hideg ital csökkenti a pulzusszámot

A kánikulában fogyasztott hideg ital hirtelen csökkentheti (akár 15-20%-kal is) a pulzusszámodat, ami amúgy is alacsony, így nemhogy frissít, inkább még jobban lelassít és akár átmeneti vérkeringési gondokat okoz. A forró tea megtartja a pulzust így átmeneti zavar sem támadhat a vérellátásban.

 

Összegzésként, kijelenthetjük, hogy bármilyen fura is, amíg a hűtött italok egyszerűen károsabbak és nagyobb terhet rónak a szervezetre, addig egy csésze forró tea egy forró napon frissítő lehet, miközben kíméletes a szervezethez. Szereted a teát? Találj magadnak nálunk egy finomat: https://tea.hu/