Mi a teavaj és mi köze a teához?

2023. október 30. - 09:10
Mi a teavaj és mi köze a teához?

Van egy kevés kavarodás a teavaj, vajtea között. Azt gyorsan szögezzük le, hogy valóban létezik vajtea ( Bho jha, cha süma) mely Nepál, Bhután, India himalájai régióiban élők itala, illetve létezik teavaj is, amit az Osztrák Magyar Monarchiában találtunk ki és ezért inkább Közép Európa találmánya. És a világon semmi köze nincs a teához. Na, de akkor most mi micsoda? Tulajdonképpen mi a teavaj?

 

A teavaj, avagy a teebutter

Bármelyik közép európai szupermarketbe betérhetsz (akár itthon Magyarországon is szinte bárhova) biztos, hogy a tejtermékek között találsz teavajat, ami egyébként az egyik legfinomabb, legizgalmasabb vaj. És valójában semmi köze a teához. A név ("teavaj") eredete az osztrák főhercegnőkhöz és arisztokrata finomságokhoz köthető.

 

Mária Terézia… már megint

A Habsburg Mária Terézia császárné (1717-1780) ugyan szerette férjét, Ferenc Istvánt, de nem érezte szükségét, hogy gyermekeinek is ugyanezt a kiváltságot megadja. Sőt úgy gondolt a gyerekeire, mint a sakkfigurákra és mindig éppen oda házasította őket, ahol meg kellett szilárdítani a hatalmat vagy ahova egy Habsburg uralkodó kellett. Jó sok gyereke volt, Amala Parma hercegét „választotta” Karolina Nápoly és Szicília királyát, Antónia (ugye akit mi Maria Antoinette néven ismerünk) XVI. Lajos francia király feleséger lett véletlen. 

Volt azonban egy kivétel a szabály alól.

Mária Krisztina főhercegnő (1742-1798) édesanyja kedvence volt, és ezt a pozíciót kihasználva engedélyt kapott arra, hogy szerelemből, és ne a politikai okból házasodjon. Szeme megakadt Albert szász hercegen, és a két herceg 1766-ban összeházasodott. 

Marie Christine hozományának része volt a mai Lengyelországban található Teschen hercegség, fejlett tejipari vállalkozásokkal, ahol rendkívül finom vajat és más termékeket állítottak elő, amelyek meglehetősen gazdaggá tették a családot. A vajat Teschner Erzherzögliche Butter vagy röviden Teebutter néven jelölték.

 

Miért nem rakunk teavajat a teába?

Hát éppen a fentiek miatt. Mert eredetileg a teavaj nem teavaj azaz a teabutter, hanem teebutter volt. De még nincs vége a sztorinak. A vaj előállításakor szenzációs ízű tejszín is képződik, amit viszont előszeretettel tesznek a teába azért, hogy édesítse azt. 

Ettől független úgy tűnik tehát, hogy a Teebutter vagy teavaj kifejezésnek (amelyet ma a minőségi vajra használnak) semmi köze sincs a teához, soha senki nem rakta teába, egy csodás ízű prémium vaj volt.

 

És megjelentek a trükközők…

Amikor az angol udvar a rendkívül finom osztrák vajat elkezdte importált a délutáni teához, valahogy a teebutter tea butterré változott, ami rengeteg embernek meghozta a szerencséjét, hiszen semmi más dolguk nem volt, mint a vajukat elnevezni teavajnak és máris megtízszereződött az értéke (őszintén, ki tudna a teába rakott vajak között különbséget tenni?) Egy másik történet szerint egy éles eszű vajgyártó használta a kifejezést, hogy termékét a teázás előkelő angol hagyományához kapcsolja, ahol csak a legfinomabb vajat használták a kísérő kenyérhez.

Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni a teavaj valódi történetet. De Albrecht főherceg teaszalonját (Teesalon) a bécsi Albertina-palotában meglátogatva újabb rejtélyes kérdések merülnek majd fel benned….

Teavajunk, tea butter-unk és teebutterunk sincs. Csak szenzációs teáink. Kattints és ismerd meg őket: https://tea.hu/