Megfigyelések

2020. március 03. - 16:03
Megfigyelések

Váratlan fordulatot vett az előbbi posztban említett Oshawa diéta. Már a 8. napon tartottam a tízből, amikor arra keltem, hogy szédülök, nem jól vagyok, mindjárt beájulok, az ágyban!

Mivel már figyelek a testem jelzeseiré és nem csak legyintek rá, fel is tettem magamnak a kérdést, a diéta miatt érzem e így magam - bár a választ már előre tudtam. Nehéz döntés elé állított, első gondolatom a feladástól való félelmem volt, ami ezidáig egyet jelentett számomra a gyengeséggel, erőtlenséggel.  Abba hagyni a diétát némi rosszullét miatt?! Főként, hogy a probléma nem a kevesebb mennyiségből hanem inkább a minőségből illetve a változatlanságból eredt.  A feladás önmagában valóban jelentheti azt, amit én társítottam hozzá. Ezesetben viszont nem erről volt szó. Alázatra tanított, a saját testem felé. 

Pusztán a makacsság vezérelt volna a rosszullét ellenére való befejezéséhez. Az pedig már nem az a motiváció, mint amivel elkezdtem. Végig tudtam volna így is csinálni, ha úgy döntök, ez nem kérdés. Felmerült azonban, hogy biztosan bölcs döntés volna e ennek tudatában...?  A tanítás ebben a történetben tehát számomra az volt, engedjem el a "csak azért is" stratégiát, vegyem észre, hogy azzal megtagadom önmagam ami már pedig nem a tiszta szeretetből fakad.

Természetesen nem téptem le a hűtő ajtaját, hanem kellő tisztelettel vettem magamhoz annyi és olyan ételt, amitől aztán jól lettem. Ennek a tapasztalásnak köszönhetően az ezt követő étkezéseim is nagyobb tudatosságban történhetnek meg. Így alakult, hogy maté teát is fogyasztottam ezen a napon. A gyomrom fokozatos vissza szoktatásához ez éppen kiváló segítőtársnak bizonyult, annak kedvező tulajdonságai révén.

Olyanok, mint például serkentő hatása –koffeint, teofillint és teobromint – tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, a maté nem olajos és savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki. Valójában hivatalosan nem is teáról van szó, hanem egy Dél-amerikai matéfa nevezetű fa megszárított leveleiből és száracskáiból készített főzetről.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz, valamint állítólag a fogyásnak is támogató, jó barátja. Citromofűvel keverve pedig már tényleg nem is tudok jobbat kitalálni! 

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében.