Meddig tartható el egy tea

2022. augusztus 25. - 15:08
Meddig tartható el egy tea

A teatárolás nem bonyolult és nem is drága, de fontos, ha azt szeretnéd, hogy a teád minél tovább megőrizze az aromáját és minél tovább maradjon friss. De vajon hogyan kell tárolni? Mire érdemes odafigyelni? Honnan tudod, hogy lejárt a szavatossága és mit tegyél, ha ez megtörtént? 

Van-e a teának minőségi ideje?

Miért lenne, gondolnád, hiszen – főleg a boltokban kapható apróra vágott filteres tömegteák – szárítottak, hogyan tudnának megromlani? Nos, a rossz hírünk az, hogy minden teának van szavatossági ideje, igaz picit más jelent, mint mondjuk a húsok esetében. A teán található szavatossági idő inkább egy elvárás: azt jelenti, hogy a tea ízének a megfelelő tárolás esetén a rajta levő dátumig változatlanul meg kell maradnia. A rossz hír az, hogy az idő előrehaladtával a tea íze picit „romlik” és a lejárat után meg is romolhat. A jó hír az, hogy a „romlott tea” maximum más ízélményt ad (vagy konkrétan rossz): a kétes teát gyorsan megérzed.  Általánosságban annyit elmondhatunk, hogy a megfelelően tárolt szálas tea akár évekig is jó minőségű maradhat. A megfelelő tárolás egy jól záró többnyire fémdobozt jelent. 

Melyik tea tartható el legtovább?

Úgy lenne a logikus, ha a bolti teák lennének tovább eltarthatóak, de ez nem teljesen igaz. A laza leveles teák (ilyeneket árulunk nagyrészt mi is) hosszabb ideig tarthatóak el ízvesztés és ízátalakulás nélkül, mint a filteresek. A teaporokra viszont nagyon oda kell figyelned, mert a por alapú tea ugyan sokáig friss marad, viszont ha felbontottad, utána „gyorsan” el kell fogyasztanod. (Biztosan láttál már olyan feliratot más termékeken, hogy felbontás után minőségét megőrzi 3 hétig)

Megromolhat a tea?

Amikor egy teának lejár a szavatossági ideje az nem feltétlen azt jelenti, hogy „megromlott”. Rengeteg olyan tea létezik, amiknek a minőségmegőrzési időn túl is ugyanolyan marad az íze, mint addig. Sok azonban a lejárati idő után lassan veszít az ízélményéből. Ettől még fogyaszthatóak, csak érzed rajta, hogy nem annyira friss. 

Természetesen ez csak akkor igaz, ha a teának még mindig rendben van a külseje és az illata. Ha a levelek megpenészedtek, vagy fura az illatuk, esetleg az állaguk változott meg, akkor bizonyosan megromlott és akkor már ne idd meg! 

Meddig fagyaszthatod le a teát?

A már elkészített teát nyugodtan lefagyaszthatod, tulajdonképpen jeges tea lesz a végeredmény. A filtereket és a leveleket azonban semmiképpen se fagyaszd le, az egyenes út ahhoz, hogy elveszítse a természetes ízét. 

Mi legyen a megromlott teával?

Minden tea eltarthatósági ideje más és más. Sok mindentől függ, de általában évek. Ha a teád mégis megromlik / lejár a szavatossága, attól még megpróbálhatsz főzni egyet, akkor sem lesz egészségtelen vagy veszélyes, csak nem lesz olyan az íze amilyen volt. Ha leveles a teád szupertrükk, ha picit megpirítod, akkor majdnem ugyanolyan lesz, mint a régi, nem feltétlen kell kidobni.

Nagy valószínűséggel nem fenyeget tehát annak a veszélye, hogy lejár a teád szavatossági ideje, de ha igen, akkor sincs feltétlenül gond. Egy ideig még fogyasztható, maximum az élvezeti értéke csökken, de vannak esetek amikor érdemesebb kidobni. 

Friss teákkal várunk itt: https://tea.hu/