Matcha tál filozófia

2020. március 30. - 10:03
Matcha tál

Ránéztem ezekre a "hivatalosan" matcha tea kikeverésére szolgáló tálkákra, és elöntött a gyönyör, olyan nagyon szépek. Müzlistál is lehetne, ha csak a formáját és méretét vesszük alapul, de ez elég szakmaiatlan volna. Ezek kifejezetten arra lettek kialakítva, hogy a lehető legtökeletesebben lehessen benne habosítani a bambusz keverővel a matchát.

De mi van akkor, ha valaki nem szereti a matchát viszont szerelembe esett a tállal? Millió felhasználási módja létezik még, ha elengedjük azt a gondolatot, hogy márpedig ez egy speciális, teázáshoz használatos eszköz. Lehet belőle leveses tál. Kínáló tál. Kacat tartó tál. (Azért mondjuk annál többet érdemel szerintem.) Lehet bele valamilyen kis növényt ültetni. Mécses tartó. Tészta szaggató. Dísztárgy. Szappan tartó. Papír nehezék. Sorolhatnám... Csupán a kreativitás mértéke szab határt.

Ugyanígy igaz ez más eszközök esetében is, csak sokszor olyannyira korlátozott az elménk hogy eszünkbe sem jutnak alternatív felhasználási módok. Tovább gördítve így van ez a világ dolgaival is, amiről azt hisszük, hogy ismerjük, de minél többet fedezünk fel belőle annál inkább derül ki az, hogy mennyire nem. Van az a rész, amiről tudjuk, hogy létezik, de nem ismerjük. Az egy elég nagy szelet. De van még egy annál is nagyobb: az a rész, amiről azt sem tudjuk, hogy nem ismerjük, mert még a létezésének ismeretében sem vagyunk. De legalább ennyit tudhatunk róla, hogy van egy ilyen és valószínűleg ezen tartományban van a legtöbb minden!

Mondjuk, talán nem mindenki tud róla, hogy van ilyen. Talán többen feltételezik azt, hogy amennyit felfognak a világból az minden, pedig igazából csak nagyon szűk rétege a teljes valóságnak. Érdekes dolog ez, elvégre úgy is lehet boldog élete az embernek, pontosabban élhet abban az illúzióban. Tulajdonképpen mindenki abban él, az eltérés csak annak tudatossági szintjén mutatkozik. Okozhat ez egyfajta frusztrációt vagy nyomasztó érzést is akár, hogy tudjuk, hogy nem tudjuk. Főként mikor erre "először" ráeszmélünk. Aztán vagy marad ennyiben vagy elindulhatunk válaszokat keresni a felmerülő kérdéseinkre a létezés értelmét illetően. Egy megválaszolt kérdés további három kérdést szül és így osztódnak tovább...

Azért szerencsére idővel a megértés is fokozódik, főként akkor, ha nem csak kívül hanem belül is kutatást végzünk. Ez az önismeret lényege. Ahogyan elkezdjük jobban kiismerni önmagunkat, úgy azon keresztül a világot és annak működését is, illetve fordítva.

Néhány csésze tea pont tökéletes társaság az effajta filozofálgatásokhoz, minden alkalommal erre jövök rá.

Mekkora szerencse, hogy pont egy teaházban dolgozom, ahol teljes munkaidőben szürcsölgethetem a jobbnál jobb teákat. Ennek eredményeképpen születhetnek ezen írások is.

Teázva témázni érdemes! Meg témázva teázni is.

Stenczel Timi írása, személyesen is találkozhatnak vele a Somerset Teahouse, Árkád üzletében.