Magas vérnyomás ellen tea?

2021. február 17. - 16:02
Magas vérnyomás ellen tea?

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzik a daganatos megbetegedéseket, mint a halál első számú okát. A magas vérnyomás a legveszélyesebb tényező, amely a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozásokhoz kapcsolódik. Sok kutatás vizsgálja, a tea vérnyomáscsökkentő hatását. A vizsgálat célja a tea emberi vérnyomáscsökkentő hatásaival kapcsolatos információk frissítése.

Az elmúlt évek során egyre több emberen igazolták a tea jótékony hatását a magas vérnyomásra. Az optimális dózist azonban még nem sikerült megállapítani a magas vérnyomás mértékének különbségei, valamint a populációk bonyolult társadalmi és genetikai háttere miatt. Ezért további nagyszabású vizsgálatokra van szükség, hosszabb megfigyelési időtartammal és szigorúbb kontrollokkal, hogy meghatározzuk az optimális dózisokat a hipertóniás kockázati tényezők különböző mértékű alanyaiban, és meghatározzuk a különböző populációk közötti jótékony hatások különbségeit. A laboratóriumi vizsgálatok adatai azt mutatták, hogy a tea és másodlagos metabolitjai fontos szerepet játszanak a simaizmok összehúzódásának ellazításában, az endotheliális nitrogén-oxid szintáz aktivitás fokozásában, az érgyulladások csökkentésében, a rennin aktivitás gátlásában és az anti-vaszkuláris oxidatív stresszben. Ezen tevékenységek pontos molekuláris mechanizmusait azonban még tisztázni kell.

A tea olyan ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy forró vizet öntünk a Camellia sinensis teanövény leveleire vagy levélrügyeire. Az erjedés mértéke alapján a tea három fő típusba is sorolható: erjesztetlen zöld tea, erjesztett fekete tea és félig erjesztett Oolong tea. A tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon, és sokan úgy gondolják, hogy fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár.

Ezeket az egészségügyi előnyöket gyakran annak tulajdonítják, hogy a tea gazdag a polifenol vegyületek flavonoidoknak nevezett osztályában. Egy felmérés kimutatta, hogy a flavonoidok fontos szerepet játszhatnak a magas vérnyomás kezelésében és szabályozásában. A teaivás magas vérnyomáscsökkentő hatása a molekuláris táplálkozás és az élelmiszer-kutatás egyik kiemelt témájává vált. Az ezen a területen elért kutatási eredmények jobb megértése érdekében összefoglaltuk a tea szerepét a vérnyomás csökkentésében a klinikai vizsgálatokban, valamint állat- és sejtkísérletekben.

Kínában régóta  szokás a teázás a magas vérnyomás kezelésére. Mind a kelet-ázsiai, mind a nyugati országokban emberi populációs vizsgálatokban beszámoltak a vérnyomás csökkentéséről teaivással. A különböző populációk közötti különbségek (genetikai háttér, testösszetétel, étkezési szokások, valamint az elfogyasztott tea mennyisége és típusa) miatt az eredmények a vérnyomás csökkentésében nem következetesek. Az utóbbi években azonban a kísérleti tervezés és a statisztikai szoftver fejlesztésével nagy előrelépés történt a teafogyasztás vérnyomásra gyakorolt ​​hatásának megértésében. Kiválasztott kritériumaik alapján összegyűjtötték a ProQuest, a PubMed, a Scopus és a Cochrane Library közleményeit, amelyeket 1995 és 2013 között publikáltak. Tizenhárom tanulmány vett részt meta-elemzés céljából. Az eredmények azt mutatták, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkentette a várnyomást.

Kérdés igaz e az állítás a fekete teára?

A fekete tea a világ teatermelésének 78% -át teszi ki, és világszerte fogyasztják. Ezért fontos meghatározni, hogy a fekete tea rendelkezik-e magas vérnyomáscsökkentő hatással. Prof. Grassi és munkatársai a fekete tea vérnyomás- és érhullám-visszaverődésekre gyakorolt ​​hatását vizsgálta magas vérnyomásban szenvedő betegeken. Egy randomizált, kettős-vak, kontrollált, keresztezett vizsgálatban. Az eredmények azt mutatják, hogy a fekete tea fogyasztása 3,2 Hgmm-rel, illetve 2,6 Hgmm-rel csökkenti az vérnyomást és megakadályozza a zsírfogyasztás utáni vérnyomás emelkedést. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fekete tea rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszhat a szív- és érrendszeri védelemben.

Összefoglalva, a bizonyítékok zöme arra utal, hogy a zöld és a fekete tea fogyasztása a vérnyomás csökkenésével járhat. Például a teafogyasztás időtartama fontos hatással van a vérnyomásra. A norvég férfiak és nők egy csoportjában a fekete tea magasabb fogyasztása alacsonyabb vérnyomással társult. Ugyanakkor egy négyhetes randomizált, kontrollált, crossover vizsgálatban, normotenzív férfiaknál és nőknél, napi hat bögre tea elfogyasztása nem jelentett szignifikáns különbséget a kis mennyiségű teafogyasztással szemben. Más vizsgálatok, amelyek a teafogyasztás vérnyomásra gyakorolt ​​rövid távú hatásait vizsgálták, ellentmondásos eredményt mutattak. 

A tea a flavonoidok mellett koffeint tartalmaz, ami rövid távú vérnyomás emelkedést okoz. Magas koffein tartalmú teák fogyasztása után a vérnyomás emelkedése mérhető 30 percig nagyjából. 60 perc múlva ez a hatás már nem jelentkezik. A szövetekből és sejttenyésztési vizsgálatokból származó adatok azt mutatták, hogy a tea és másodlagos metabolitjai fontos szerepet játszanak a simaizom-összehúzódás ellazításában, az eNOS-aktivitás fokozásában, az érgyulladás csökkentésében, a rennin- és az ET-1-aktivitás gátlásában és az anti-vaszkuláris oxidatív stresszben. Ezen tevékenységek pontos molekuláris mechanizmusait azonban még tisztázni kell.

Összefoglalva, az emberi beavatkozások és az állatkísérletek megerősítették, hogy a teának és a tea metabolitjainak is magas vérnyomáscsökkentő hatása van, bár néhány ellentmondásos jelentés is létezik.

A fentiek alapján, nagy valószinűséggel állíthatjuk hogy alacsony koffeintartalmú zöld tea fogyasztása előnyös lehet a vérnyomás hossszúzávú csökkentése érdekében. 

 

 

Forrás:

Effects and Mechanisms of Tea Regulating Blood Pressure: Evidences and Promises

Daxiang Li,† Ruru Wang,,† Jinbao Huang, Qingshuang Cai, Chung S. Yang, Xiaochun Wan, and Zhongwen Xie