Különleges teaédesítők – a cukron túl
Attól függetlenül, hogy mi mindig arra biztatunk, hogy ízesítés nélkül kóstold meg a tőlünk vásárolt teát, teljesen rendben van, ha megédesítenéd. Csakhogy a cukron, mézen és a hagyományos édesítőszereken túl van egy másik világ tele különös, ismeretlen édesítőkkel. Ismerd meg őket!
Nem cukorpótlók
Mielőtt unottan abbahagyod a cikket, mert nem akarsz egy ezredik olyat elolvasni, ahol elmondják mennyi káros dolgot is tehet veled a cukor és használj helyette inkább cukorpótlókat // vagy olyan édesítőszereket mint a stevia, a xilitol a nyírfacukor: gyorsan szögezzük le, itt nem erről lesz szó.
Ebben a cikkben olyan izgalmas és különleges édesítőszereket mutatunk meg amiket azért érdemes kipróbálni mert eggyel magasabb szintre emelik a teád káprázatos ízét: izgalmasak, érdekesek és valószínűleg még nem kóstoltad őket. Vágjunk bele, íme a legjobbak!
Manuka méz
Az új zélandi manuka méz nyers méz, pár éve itthon is lehet kapni. Igazi szuperélelmiszer és az egyik legjobb természetes édesítőszer. Tele van enzimekkel, antioxidánsokkal, vassal, cinkkel, káliummal, kalciummal, foszforral, B6-vitaminnal, riboflavinnal és niacinnal. Azért nyers méz mert nem pasztőrözött: egy evőkanál kisebb hatással van a glikémiás terhelésre, mint egyetlen banán. És szenzációs édes ízzel dobja fel a teádat.
Datolya (szirup)
Lehet, hogy eddig soha nem jutott eszedbe datolyasziruppal édesíteni a teát: kár. Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van: káliumot, rezet, vasat, mangánt, magnéziumot és B6-vitamint tartalmaz. A datolyapálmából származik, könnyen emészthető, és segíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjét emellett mélyen édes, ami azt jelenti, hogy különösen izgalmassá teheti a fekete teákat.
Cukornád-szirup
Magyarországon is mindenhol kapható, de valószínűleg mindig elsétáltál eddig mellette. A cukornád szirupnak több típusa létezik, attól függően, hogy mennyi és milyen feldolgozási szinten ment keresztül. A melaszt nyers nádcukorból nyerik, amelyet addig főznek, amíg gazdag, édes sziruppá nem válik. A Blackstrap Molasses (ezt keresd a címkén) a harmadik főzésből származik, amely koncentrálja a tápanyagokat, és biztosítja a mély, gazdag ízt. Kiváló fekete és zöld teához is.
Édesgyökér
Az édesgyökér az egyik legrégebbi édesítőszer. Jellegzetes gyógynövényes utóíze van, ezért az édessége érdekes párosítása a gyógyteáknak. Különlegessége, hogy bár édes, megtalálható benne a menta és a citromfű frissítő jegye, fahéj és a szegfűszeg mélysége.
Tagatoze
A tagatóz egy kevésbé ismert édesítőszer, amely háromszor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Ráadásul fogyasztása nemcsak az édes íz élvezetét nyújtja, hanem támogatja a bélflóra működését is. Kis mennyiségben bármilyen típusú teát megédesít. Ezenkívül a tagatóz kiemeli a menta, a citrom és a tej ízét. Ha szeretnéd kipróbálni bioboltokban keresd.
Amint látható, a teához használható különleges (és a hagyományos édesítők) választéka nagy, mindig vannak új termékek a piacon, olyanok amelyeket érdemes kipróbálni, így ha odafigyelsz akkor kincsekkel tudod feldobni a teádat.