A kísérlet:

2020. február 27. - 16:02
Jasmin Pearl tea

Mindig elmondom a vásárlóimnak, ha zöld vagy fehér teát vásárolnak, hogy óriási pazarlás, ha az első főzet után kidobják a teafüvet, hiszen többször, akár háromszor is leönthetik ugyanazt. Tettem vettem az üzletben, nem tudtam eldönteni, milyen teával indítsam a napot, mikor megláttam egy pamut filterben előkészített, ám még soha le nem főzött adag Jasmin Pearl-t. Ez egy golyóvá sodort, jázminos, elképesztő minőségű (bár ezt akkor meg nem tudtam, hogy valóban ennyire lenyűgözően magas minőségű) fehér tea. Na, gondoltam magamban, itt az ideje kicsit jobban belemerülni a fehér tea világába.
70-80 C°-os vízben 3 percig áztattam. Istenien lágy, világos-virágos főzetet kaptam.
Elkészítettem újra és újra.
Tízszer főztem le ezt az egy adag teafüvet kíváncsiságból és az igaz, hogy a golyók teljesen szétnyíltak, de az ízük az utolsó, vagyis tizedik leöntés után is ugyanazt az elragadó ízt szolgáltatták.
Természetesen a fehér teának is van serkentő hatása, így a tíz félliteres adag egy napra kifejezetten sok!
Ha ilyen helyzetben van valaki, hogy nem tudja újra és újra elkészíteni a teát idő hiányában vagy esetleg nincs szüksége ennyi adagra, akkor az én javaslatom az lenne, hogy szedje ki a filterből a füvet, oszlassa szét egy kistányéron, hagyja kiszáradni és másnap vagy amikor újra kedve van elkészíteni a már nem nedves teafüvet úgy tudja használni, mint az újat. Hiszen az íze változatlan lesz!

Kovács Vanessza az írás szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.