A kísérlet

2019. július 15. - 15:07
https://tea.hu/webaruhaz/tea/ribizlis-gyumolcstea

Egyik kolléganőm a nagy melegre való tekintettel úgy döntött, kipróbálja, milyen a tea főzete, ha hideg vízben van áztatva. Az Oolong teánkkal próbálkozott, a www.tea4you.blog.hu oldalon olvasható az ő tapasztalata.
Természetesen kapva kaptam az ötleten és egy aromatizálatlan gyümölcsteával kipróbáltam ugyanezt.
A ribizlire esett a választásom. Hibiszkuszt, ribizlit, áfonyát, szedret tartalmaz és mindenféle aromától mentes. Ez azt eredményezi, hogy egy savanykás, naturálisabb teával van dolgunk.
Hideg vízbe beletettem a két teáskanálnyi szárított gyümölcsöt és vártam. Rögtön elkedett kioldódni belőle a piris szín, majd nem sokra rá minden szín az aljára ülepedett és ciklámen színt kaptunk. Vártam legalább negyed órát. Szép lassan feljött az aljáról az egész ciklámen szín és az egész sötétbordóvá változott. Picit megkevergettem, majd belekóstoltam.
Őszintén szólva nem sok reményt fűztem hozzá, mert előtte én is ittam hideg Oolong teát és az annyira lehengerelt, hogy azt hittem, semmi nem érhet a nyomába. Akkor ért a meglepetés.
Isteni hűsítő ribizlis levet kaptam, ami tökéletes élen táncolt az édeskés és savanykás ízek elválasztó kordonján. Ami forró vízben áztatva, elsősorban a hibiszkusznak köszönhetően savanykás íz kioldódik benne, az így, hidegben áztatva sokkal visszafogottabb.
Ez a kísérlet bebizonyította, hogy gyümölcsteáink IS tökéletesen alkalmasak nyári frissítőnek és még várni sem kell a lehűtésükkel.

Kovács Vanessza a blog szerzője, ha valaki személyesen találkozna vele, a Somerset Teahouse Árkádban található üzletében megteheti.

2019.07.15.