Karácsonyi kedvenc a puncs ízű tea

2022. december 05. - 09:12
Karácsonyi kedvenc a puncs ízű tea

A tea és a puncs hosszú közös múltra tekint vissza. Egyesek szerint maga a puncs Indiából származik, ahol öt fő összetevőből készült – erre utal a neve is hiszen hindiül a "panch" szó öt-öt jelet. De mi lehet ez az öt alkotóelem és miért gondoljuk tipikus karácsonyi italnak a puncs-ot? És van itt még valami: miért lesz az egyik kedvenc karácsonyi - alkoholos vagy alkohol nélküli - italunk? Mindent elmondunk a cikkben! 

 

Mi pontosan a puncs?

Egy meg nem értett teafajta. Így is jellemezhetnénk őt, na meg úgy, hogy tipikus angol ital, de valójában ebből egyik sem igaz. A puncs nem angol, hanem (ahogy már írtuk) egy indiai ital, amelyben rendkívül különös és misztikus összetevők vannak. Ez az öt fő összetevő (állítólag) a citrom- vagy lime-lé, a cukor, a víz, valamilyen likőr és egy homályosan meghatározott "fűszer".

Hogy ez a fűszer micsoda az legalább akkora titok, mint a Dűne című film mágikus fűszere: vannak, akik szerint egy szegűszeg-féle mások ámbrának gondolják. Bárhogy is, a puncs a 17. században terjedt el és azért tudod összekötni Angliával mert Anglia akkor tea nagyhatalom volt és a puncsot teával itták. Nem csak ott, az Egyesült Államokban is, sőt ott még alkoholt is tettek hozzá. De miért? 

 

Ezért terjedt el a puncs

Adott tehát egy alapvetően fűszeres és ízes ital, melyek ahogy az 1600-as-1700-as években elterjed Európában, úgy fejlődik tovább. Az eredeti puncsot régebben zöld teával vagy gyümölcsteával itták és hamarosan tovább fűszerezték, rengeteg gyümölccsel dobták fel, különböző alkoholokat adtak hozzá: pezsgőt, vagy akár bort: ettől gondoljuk úgy, hogy a puncs valamilyen bódító, alkoholos ital.

És ebben is van valamennyi igazság, hiszen az amerikai szesztilalom idején (mely egyébként 13 éven át tartott) a jeges teák és az alkoholmentes tea puncsok még népszerűbbé váltak. Egyrészt az ízük miatt, másrészt azért, mert senki nem kérdezte meg azt, hogy a puncsban van-e véletlenül egy kevés konyak vagy whisky. Mindenki szemet hunyt afelett, így a puncs menekülőút lett. 

 

A puncs és a tea

Bármelyik olyan teafajta, amelyiknek jó íze van, és amelyekben, amelyben gyümölcsök vannak, remek választás puncshoz. Ha igazán finomat szeretnél inni akkor a lehető legerősebb ízhatású, összetett teát érdemes választanod, sőt, ma már kifejezetten kapható „puncstea”, bár általánosságban elmondható, hogy a fekete teák remekül illenek fanyar gyümölcsökhöz vagy gazdag, krémes összetevőkhöz, a zöld teák pedig könnyedebb ízekhez. Ha nem szeretnél kísérletezgetni, íme összeállítottunk neked egy gyönyörű puncstea alapanyagot: https://tea.hu/webaruhaz/tea/punch-gyumolcstea

 

Így lesz még finomabb a puncs

Ha elkészítetted a puncs teádat (8-10 percig érdemes áztatni és ízesítés nélkül megkóstolni) igazán karácsonyi itallá változtathatod akkor, ha adsz hozzá egy kevés pezsgőt (javasoljuk az édeset) egy kevés bort (valóban kifejezetten keveset, nehogy boros teává változtasd) rumot (vajasabb, lágyabb lesz tőle) vagy akár egy kevés likőrt (vigyázz, nehogy túlédesítsd), amitől karcosabb lesz.

A fenti italok inkább édesek, de választhatsz a keserű italok közül is: a grenadine, a gyömbérsör, is szuper, de ha különleges ínyencségre vágysz készíthetsz egy krémes bólét is például tejjel, vagy tejszínnel felöntve: és máris megdöntötted a tévhitet hiszen a puncs nem feltétlen alkoholos.

Egy extra segítség: ha a puncsteába mégis raksz alkoholt, akkor mielőtt belerakod várd meg míg a tea kihűl, különben elpárologtatod belőle az alkoholt.

Szenzációs puncsteánkért ide kattints (ha ízlik tárazz be belőle, mert szezonális, karácsony előtt biztosan kapható, de utána sokkal nehezebb lesz beszerezni): https://tea.hu/webaruhaz/tea/punch-gyumolcstea