Jó hír a teafogyasztóknak: A koffein a hosszabb élet titka lehet

2016. augusztus 17. - 14:08

Nem sokkal azután, hogy egy átfogó harvardi tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztók körében a halálozási arány 15%-kal alacsonyabb, mint a kávét nem fogyasztók körében, kínai tudósok azt állapították meg, hogy a teafogyasztók (különösen zöld tea) szintén hosszú életet élhetnek.

A Kunming Botanikus Intézet kutatói Caenorhabditis elegansokon (fonálférgeken) végeztek kísérleteket. Erről a fajról azt tartják, hasonló öregedési folyamaton megy keresztül mint az ember. A férgeket klorogénsavval (CGA) fecskendezték be, mely jelen van a koffeinben és nagy mennyiségben található meg a teában, zöld teában, kávéban és a lonc nevű növényben.

Úgy gondolják, a CGA felellős az élet meghosszabbításáért. A kutatók azt találták, hogy a férgek, melyek CGA-t kaptak 20,1%-kal éltek tovább, mint azok, akik nem kaptak, és egészségesebbnek is tűntek, késleltetett korral járó gyengüléssel és javult stressz ellenállással. Arra a következtetésre jutottak, hogy a CGA erősíti az immunrendszert a baktériumokkal szemben.

Azt remélik, hogy a kutatás (mely a The Journals of Gerontology május 16-i kiadásában jelent meg) alapját fogja képezni olyan élelmiszer-adalékanyagok és gyógyszerek kifejlesztésének, melyek az öregedési folyamat befolyásolására használhatóak. „A kávé és a tea a világ legnépszerűbb italai közé tartoznak” - írják a kutatók a tanulmányban. „Az ezen italokon végzett kutatások egyre több azonosságot fednek fel a két ital között, kémiai összetevőktől az emberi egészségre gyakorolt hatásukig.” A teán, zöld teán, kávén és loncon kívül a CGA megtalálható még az aszalt szilvában, a burgonyában és a padlizsánban. Forrás: worldteanews.com