Ismerd meg a fehér teát
A fehér tea a Camellia sinensis növény fiatal hajtásából és rügyeiből készül, minimális feldolgozásnak vetik alá, így megőrizve a levelekben rejlő értékes tápanyagokat és antioxidánsokat. Ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, finom, édes ízéről és halvány, aranyló színéről ismert. Ismerd meg ezt a különleges teát.
A fehér tea eredete és története
A fehér tea Kínából származik, ahol már évszázadok óta a császár italaként tekintenek rá. Ez onnan
ered, hogy a Ming-dinasztia idején (1368-1644) a fehér teát a legértékesebb teának tartották, és csak
a császári udvar tagjai és a legmagasabb rangú hivatalnokok fogyaszthatták. A 18. században aztán
ez a különleges tea Európába is eljutott, ahol hamarosan népszerűvé vált elsősorban a felsőosztály és
a gazdagok körében, leginkább az ára miatt.
Hogyan szedik le és mikor?
A fehér teát kora tavaszi szüretkor gyűjtik, akkor, amikor a fiatal hajtások még össze vannak zárva. A
szüretet kézzel végzik, hogy ne sértsék meg a kényes leveleket. A szüretelt hajtásokat nem
fonnyasztják és nem oxidálják, hanem egyszerűen szárítják a napon vagy forró levegővel. Ez a
minimális feldolgozás megőrzi a fehér tea természetes ízét és tápanyag tartalmát. A fehér tea
különlegessége részben tehát abban rejlik, hogy a tea leveleit rendkívül óvatosan és gondosan szedik
le. Általában fiatal rügyek és a levelek legfelső részei kerülnek felhasználásra.
Milyen ízt várhatsz el egy fehér teától?
A fehér teának finom, édes íze van, melyet gyakran virágos, gyümölcsös vagy mézes jegyekkel is
jellemeznek. A tea színe halvány, aranyló, és enyhe virágillata van.
Hogyan illik fogyasztani a fehér teát?
A fehér teát általában alacsonyabb hőmérsékleten fogyasztjuk//forrázzuk, mint más teákat.
Legtöbbször 70-80 Celsius fok közötti vízhőmérsékletet ajánlanak, és a levelek áztatási ideje is
rövidebb lehet, általában 1-3 perc között. Természetesen ez egyéni preferenciától és a tea fajtájától is
függ. Néhányan szeretik tiszta formában kortyolni, míg mások édesítőkkel vagy más hozzávalókkal
kiegészítik.
A fehér tea egészségügyi előnyei
A fehér teának számos egészségügyi előnye van, melyeket a benne található antioxidánsoknak
köszönhetünk. Ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a káros szabad gyökök
okozta károsodásoktól, és csökkenthetik a krónikus betegségek, mint a rák, a szívbetegségek és a
stroke kockázatát. A fehér tea EGCG (epigallocatechin-gallát) antioxidánsban is gazdag, melyről
kimutatták, hogy segít a fogyásban és javítja az agyműködést. Ezenkívül a fehér tea antimikrobiális és
gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így segíthet a fertőzések elleni küzdelemben és enyhítheti
a gyulladásos tüneteket.
Ha felkeltettük az érdeklődésedet és szívesen innál egy fehér teát kattints: https://tea.hu/tipus/feher-
tea