Íme, hogyan ölöd meg a teádat!

2022. október 14. - 11:10
Íme, hogyan ölöd meg a teádat!

Soha nem gondoltad volna, hogy egy teát „meg lehet gyilkolni” igaz? Pedig nem is annyira nehéz, mint gondolod. Íme, összegyűjtöttük azokat a hibákat, amivel nevetségesen könnyű elrontani a teádat. (Nem is gondolnád milyen sok mindenre kell odafigyelni) 

 

Túl forró a víz: és megölöd

Talán a legelső szabály az, hogy nem szabadna a teáskanna sípoló hangjára (vagy a vízmelegítő kattanására) hagyatkoznod mert az azt jelenti, hogy a víz felforrt. A 100 Celsius fokon forró víz pedig több teát tönkretehet, a finom tealevelek íze keserűvé vagy éppen a kellőnél kevésbé édessé válhat. Emellett a tűzforró víz egyszerűen megölheti a tealevélben található számtalan jótékony vegyületet. Mi azzal segítünk, hogy minden nálunk vásárolt tea zacskójára ráírjuk, hogy hány fokos vízben érdemes áztatni.
 

Túláztatod: és jönnek a tanninok!

Erre szerencsére már van egy „általános” szabály, de azért ne vedd készpénznek. A fehér teákat egy és három perc között, a zöld teákat három percig, a fekete teákat pedig három és öt perc között kell áztatni. (Ha tőlünk vásárolsz teát, a zacskóján megtalálod az ideális áztatási időt). Ha elfelejted, vagy tovább áztatod mint szükséges, jönnek a tanninok (őket ismerheted a borból is) amiknek egyébként van magyar neve is: csersav. Az pedig fanyarrá teheti a legédesebb teát is.

Megmikrózod és kinyírod az ízeket

Ohh, hát ez mindennapos. Megtalálod a tegnapi (vagy a reggel elfeledett) teádat és berakod a mikroba éppen annyi időre, hogy visszamelegedjen. Ne tedd, mert az újramelegített tea nem adja meg azt az ízélményt, amit vártál. Sokkal jobban jársz akkor, ha inkább megiszod a teát kihűlve. Ha igazi teakedvelő vagy (de akkor ezt tudtad) azt is megteheted, hogy a csészét forró vízbe teszed, kívülről melegíted meg és úgy teszed langyossá a teádat.

Csak egyszer áztatod: elmarad az ízorgia

Itt az ideje, hogy megdöntsük azt a mítoszt, miszerint nem szabad kétszer ugyanazt a teafüvet használni. A kiváló minőségű teák esetében három vagy akár négy áztatás után is egyedi ízeket tapasztalhatsz, ráadásul mindig másfajtát. Ugyanaz a tea a második vagy a harmadik áztatáskor más és más ízélménnyel kápráztat el. Egy dologra kell figyelned: ha kiveszed a leveleket hagyd őket visszaszáradni. Egyetlen hátránya van a többszöri áztatásnak: minden alkalommal több koffeint vonsz ki belőle.

Túl sok mindennel javítod fel és tönkreteszed az eredeti ízét

Egy tanulmány szerint a teafogyasztók mintegy fele mindenféle - a tea ízért fokozó - kiegészítővel dobja fel a teáját: a legnépszerűbbek a méz, az ízesítők a különböző cukrok (a fehér, a barna, a kandish) a citrom mellett a gyümölcsök, vagy az édesítőszerek. Megteheted a te teád, de ha telerakod ízmódosítóval éppen csak azt nem fogod érezni amiért megvetted és amiért kipróbáltad, vagy amiért a kedvenc teád lett: az ízét.

Mielőtt úgy határozol, hogy „ebbe a teába kell egy kis méz” vagy arra jutsz, hogy „4-5 kandishcukor és egy citrom” jót fog neki tenni előtte próbáld ki ezek nélkül: lenyűgözően finom lesz, garantáljuk és a tea eredeti ízét fogod érezni.

Lenyűgöző teákkal várunk itt: https://tea.hu/