Így tárold a teádat!

2022. szeptember 05. - 13:09
Így tárold a teádat!

Nemrég írtunk egy cikket arról, meddig tartható el egy tea, mikor van gond, és mit tégy egy lejárt szavatosságú teával. Most abban segítünk, hogyan tudod a teádat szakszerűen tárolni, hogyan kerülheted el a gondokat, mit érdemes ahhoz tenned, hogy minél tovább ugyanazt a csodás ízélményt nyújtsa, mint amikor megvásároltad. Íme, hogyan tárold a teádat!

 

Meddig jó egy tea?

Először ezt érdemes tisztázni, mert minden tea eltarthatósági ideje más és más. Néhány tényezőtől - például a teától, a tea minőségétől és a tárolásától – is függ, de léteznek átlagok. A zöld tea és a fehér tea szavatossági ideje a legrövidebb, körülbelül 6 hónap és 1 év között van. Az oolong tea 1-2 évig, a fekete tea pedig 2 évig vagy tovább is eltartható.

Amire oda kell figyelni az a teakeverékek. A keverékek egyes összetevői (pl. szárított gyümölcsök, illóolajok) gyorsabban lejárhatnak, mint maguk a tealevelek, ezt fontos figyelembe venni. A teakeverékeknél figyeljünk a tea csomagolásán feltüntetett minőségmegőrzési dátumokra, és vizsgáljuk meg a teát áztatás előtt, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy illata és kinézete rendben van-e.

Hogyan és miben tartsuk a teánkat?

Ez utóbbi tulajdonképpen mindegy, mert nem feltétlen az a fontos, hogy miben tartjuk, hanem az, hogyan és mire figyeljünk oda? Íme, ezekre.

1: Mindig légmentesen zárható edényben tárold!

Ez azért fontos, mert a tealevelek oxidálódhatnak, ha levegőnek/oxigénnek vannak kitéve, ez pedig nagyban befolyásolja a tea ízét. Persze minden tea más és más. A zöld tea nehezebben oxidálódik, tovább maradnak a levelek frissek és nehezebben is barnulnak, míg a fekete gyorsabban. Ezt el lehet kerülni úgy, hogy olyan tartóban tartod amelyik légmentesen zár: és íme, ezért nem mondtuk azt, hogy a teát egy fadobozban, vagy például egy felfújt lufiban kell tárolni, mert nincs arra szabály mibe teszed. Ha van egy visszazárható befőttes üveged az éppúgy jó lehet, mint egy műanyag doboz, vagy kerámia, lényeg, hogy légmentesen záródjon.

 

2: Hűvös és sötét helyen

A laza levelű teát vagy a teafiltereket mindig távol kell tartani a közvetlen fénytől és hőtől. A fény befolyásolhatja a tea frissességét, a hő pedig ronthatja azt. Ha teheted mindig sötét és hűvös helyen tartsd a teát, erre szuper lehet egy kamra vagy egy szekrény mélye. Ha nem tudod ilyen helyen akkor fontold meg az átlátszatlan tartók lehetőségét. 

Amit ne tégy: ne tárold a teát ablakpárkányokon, vagy olyan készülékek közelében, amelyek hőt adhatnak le (pl. radiátor, kandalló, vagy sütő, esetleg mikrohullámú sütő) mellett.

3: Távol az erős illatoktól

Ha a fenti kettő szabályra odafigyelsz már sokat tettél a teádért, de ha teheted ne tartsd olyan helyen, ahol erős illatot árasztó tárgy van. A teád pillanatok alatt beszívja és eltárolhatja ezeket az illatokat. Hogyan lehetséges ez – teheted fel a kérdést – ha légmentesen zárod? Úgy, hogy a légmentes zár nem azt jelenti, hogy vákuumban tartod, hanem van körülötte levegő. És ha az a levegő csirkepörkölt illatú, az kihat a teádra.

4: Ne érje nedvesség

A tealevelek vagy teafilterek csak akkor lehetnek nedvesek és kaphatnak vizet, ha áztatod őket, minden más esetben száraznak kell maradnia, úgy kell tárolnod. Ha víz éri (vagy nedves helyen van) befülledhet, bepenészedhet és mehet a kukába.

5: Profi tipp:

Mindig próbáld meg megtudni, hogy mennyire friss a tea, amit veszel. Minél frissebb annál hosszabb ideig tudod majd eltartani. Ha szeretnél finom – és természetesen friss – teát, nézz szét a kínálatunkban!