Hogyan szüretelik a teát?

2023. november 11. - 13:11
Hogyan szüretelik a teát?

Gondolkodtál már azon, hogyan kerül a teafű a csészédbe? Ha igen, azért lesz számodra érdekes a cikk. Ha nem, akkor azért, mert mire a cikk végére érsz egészen máshogy nézel majd a teára… A teaszüret kőkemény munka és minden egyes az asztalodra került tea rendkívül kemény munkával került eléd. Elmondjuk hogyan, tudj meg mindent! 

 

Mit jelent a tea szüretelése?

A teaszüret nem más, mint a tealevelek betakarítása a teakészítési folyamat fontos szakasza. Annyira, hogy nem mindegy, hogy a teát szüretelő mikor és honnan, melyik levelet szedi le a teáról. A döntése a tea ízét, illatát befolyásolhatja. Egyszerűbben szólva: a teaszüret nem úgy működik, hogy egy csapat ember nekiáll minden bokrot és fát megkopasztani, hanem akkurátusan választják ki melyik levelet kell éppen leszedni.

 

Hogyan kell betakarítani a Camellia sinensis teát?

A tealevelek betakarítása / leszedése ugyanúgy történik, mint bármely más növény esetében. Ideális esetben a leveleket a szárnál kell leszedni, hogy ne sérüljön a levél egysége. 

A szüretelés nagy szakértelmet igényel mert minden teával máshogy kell bánni. Létezik olyan japán tea ahol elvárt, hogy kizárólag a teanövény három felső levelét szedjék le, mert ezek a legédesebb ízűek és a legmagasabb tápanyagtartalmúak. 

(Csak egy példa mekkora szakértelemet kíván a feladat. Először is ki kell választani a teanövény három felső levelét, majd meg kell fogni a szárát néhány milliméterrel a harmadik levél alatt. Ezután óvatosan felfelé húzni, amíg egy kis pukkanó hangot nem hallunk. Ilyenkor válik le a levél. A tealevelek szedésének ez a módszere rendkívül időigényes, de nagyszerű minőségű zöld teát eredményezhet. Más teáknál más és más levelet kell – kézzel – összegyűjteni.)

 

Hányszor szüretelhetsz egy teát egy év alatt?

Akár évente négyszer is. Miután a teát először kora tavasszal szedik le, júniusban vagy júliusban másodszor is szüretelhetjük. A második szüretből származó tea a második legmagasabb tápanyag- és íztartalmú, ezért gyakran használják az olcsóbb, alacsonyabb minőségű teákhoz keverve. 

Előfordul, hogy a gazdák az első és a második szüretből származó leveleket is kombinálhatják, hogy csökkentsék a tea árát, miközben továbbra is lenyűgöző ízt biztosítanak. A teatermő területeken nyáron magas a hőmérséklet, jó néhány olyan tea létezik, amelyet a legnagyobb melegben érdemes szüretelni: ez elképesztő fizikai megterhelést jelenthet a munkásoknak.

A teanövényt a nyár végén harmadszor is lehet szüretelni (de nem mindenhol). A növény harmadik betakarításának a végeredménye gyenge minőségű, tápanyagokban szegényebb tea azért, mert a nyár végi szüret óta egyszerűen nem volt elég ideje arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot vonjon ki a földből. Ha ilyen rövid időn belül szüretelik, nem tud olyan erős ízt produkálni.

Október közepén vagy novemberben néhány teanövényt negyedszer és az adott évben utoljára szüretelnek. Egyes gazdák úgy döntenek, hogy ezt a teát – rendkívül nyomott áron - eladják a vásárlóknak, mások trágyaként használják fel a teacserje számára. 

 

Hogyan választják ki a legjobb leveleket?

Ha prémium minőségű japán zöld teát készítünk, annak az első szüretből kell származnia. A teanövényt áprilistól egészen novemberig akár négyszer is szüretelhetik, és a minőség minden egyes szürettel romlik. A novemberi utolsó teaszüret után a teanövénynek egész télen van ideje tápanyagokat felhalmozni, és ezeket a tápanyagokat a tavaszi első hajtásokban szabadítja fel. Ezek a friss tavaszi levelek a legízletesebbek, és ezért a legmagasabb árat is ezekért kell fizetni. 

Az első szüretkor szedett teát "Shincha"-nak nevezik, és ez az egyik legértékesebb tea Japánban. A komoly teaivók egész évben várnak, hogy az elsők között vásárolhassák meg a tavaszi új Shincha termést. Ez a gyakorlat évtizedekkel ezelőtt még elterjedtebb volt, de ma már a hűtés széleskörű elterjedésével a tea egész évben frissen tartható. A Shincha tea igen ízletes, enyhén édes és sós ízzel.

Amint Japánban beköszönt az ősz, a gazdák számára különösen fontos, hogy megtrágyázzák a teatermést. A talajt fel kell készíteni az előttünk álló hosszú télre, hogy a teanövény pihenni tudjon, és a tavaszi betakarítás előtt tápanyagokat tudjon felvenni. Sok gazda szalmát használ a teanövények tövére. Ez néhány fontos célt szolgál. Először is, lehetővé teszi a teanövény számára, hogy a víz megkötésével megtartsa a nedvességet. Emellett trágyázza a teanövényt és melegen tartja a gyökereket a tél folyamán.

 

A kézzel szedett levelek

Bár a modern gazdaságokban teaszedő gépet is használnak, még mindig elterjedt, hogy a teát kézzel szedjék le. Ez a teaszüreti módszer rendkívül drága, de előnye, hogy a leveleket tökéletesen válogatják szakértő kezek 

Amint láthatjuk, a szüret meghatározza a tea értékét. Attól függően, hogy mikor szedték, hogyan szedték és a honnan, egyetlen tealevél egészen más kategóriába kerülhet. 

Ha szeretnéd kipróbálni a csodás (akár kézzel szüreteltet) teáinkat, kattints, válaszd bármelyiket, nem tudsz hibázni.