Hogyan készíthetek egy csésze kiváló teát?

2011. október 21. - 10:10

Jó minőségű víz (zöld teáknál alacsony ásványtartamú forrásvíz, gleccser víz) megfelelő hőfokon és a megfelelő főzési (szaknyelven infúziós) idő alapvető fontosságú egy ízletes tea készítésekor.

  • Először melegítsd fel a teáscsészét, kannát (egyszerűen önts a teáscsészébe és kannába forró vizet, s hagyd állni egy percig.)
     
  • Használj friss, hideg vizet. Gyenge vízminőségű területeken üveges vagy többször forralt szűrt víz a megfelelő. Sose tölts vizet a forróvíz csapból. Folyasd a vizet pár másodpercig, amíg igazán hideg és friss lesz; ez biztosítja, hogy a víz oxigénnel megfelelően telített legyen ahhoz, hogy a tealevelek ízét tökéletesen kioldja!
     
  • Forrald a vizet amíg zubogva nem forr! Ugyanakkor ne hagyd sokáig forrni, mert a víz kiforrja az ízt felszabadító oxigént, aminek is egy sekélyes ízű tea lesz az eredménye. Öntsed a forró vizet a tealevelekre.
     
  • Hagyd ázni 2,5-5 percig (a zöld teákat kicsit hidegebb vízben, ott is csak 0,5-1,5 percig áztatjuk a keserű íz elkerülése végett).
     
  • Ne spórolj a teafűvel, inkább higítsad egy picit a túl erős főzetet!