Híres tea mítoszok

2023. szeptember 04. - 12:09
Híres tea mítoszok

Híres tea mítoszok

Tudtad, hogy a teát – mint egyébként sok mást is – számtalan mítosz (afféle mese, nem bizonyított tény, monda) övezi? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány olyan népszerű mítoszt, amit már biztosan hallottál a teáról, de valójában nem igaz (vagy nem feltétlen igaz).

 

Ami nem mítosz

Azt már tudod, hogy a tea az egyik legegészségesebb ital. Ez nem mítosz hiszen a tanulmányok szerint, ha rendszeresen teázol, csökkentheted az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kockázatát. Ráadásul egészségesebbek lehetnek a fogaid és az ínyed, valamint erősebbek a csontjaid. Azonban nem minden igaz, amit a teáról hallottál. Íme néhány népszerű teamítosz, melyeket megcáfoltunk.

 

Mítosz 1: a zöld teától fogyhatsz

Évtizedek óta makacsul tartja magát az a tévhit / legenda, hogy a zöld teával jelentős fogyás érhető el. Valójában, ha nincsen semmilyen egészségügyi problémád a fogyás csak kiegyensúlyozott étrenddel és testmozgással történhet (most már kalória mínusznak hívják). Ha zöld teát fogyasztasz az étrendváltozás közben, segíthet fogyni, de ha nem változtatsz az étrendeden, nem kezdesz el mozogni, önmagában, csak a zöld teától nem fogsz fogyni. 

 

Mítosz 2: a fekete tea fekete

Ez minden bizonnyal az egyik leggyakoribb mítosz. A fekete tea az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb ital, és akár kardamom, fahéj, gyömbér vagy szegfűszeg hozzáadásával is elkészíthető. Ha tejet vagy mézet adunk hozzá, az csak még ízesebbé és finomabbá teszi, de tejjel is ihatod (ez még szebben lágyítja a színét). És a fekete tea – miután lefőzted vagy felöntötted - nem fekete.

 

Mítosz 3: ne igyál teát és szedj vitamint egyszerre

Ez bizonyos mértékig igaz, kifejezetten a terhes nők esetében. Esetükben a fekete tea ugyanis megakadályozhatja a vas és egyéb hasznos kiegészítők felszívódását. Mivel nincsenek erre vonatkozó kiterjedt kutatások, egyelőre el kell fogadnunk.

 

Mítosz 4: a teának nincs lejárati ideje

Ez nem igaz, valójában a tea szavatossági ideje általában a szedéstől számított kilenc hónap. Ezt követően fokozatosan elveszíti katechinjeit, kevésbé lesz antioxidáns és egy idő múlva elkezdhet összeállni, kelletlen szagúvá válni. A legjobb, ha a teát fél éven belül elfogyasztod.

 

Mítosz 5: a tea akkor egészséges, ha tisztán iszod

Ez a legnépszerűbb tea mítoszok egyike. Beszéljünk csak a citromról. Amikor citromlevet vagy bármilyen citromsavat adunk a teához, az segít megőrizni a teában lévő flavanoidokat. A kutatások azt mutatják, hogy amikor a teát ebben a formában fogyasztották, az agy koncentrációért és összpontosításért felelős részét befolyásolta, így egészségesebb. Hozzá kell tennünk, hogy a tea egészségügyi értékein egyáltalán nem változtat az ha – amúgy egészséges – mézet teszünk bele, például. 

Persze a fentieknél sokkal több teamítosz van, mi csak mazsoláztunk belőle. Szenzációs teákkal várunk itt: https://tea.hu/