A hideg áztatás – a cold brew tea 

2023. június 30. - 16:06
A hideg áztatás – a cold brew tea 

A cold brew teakészítés egy olyan speciális eljárás, amelyet te magad is kipróbálhatsz otthon. Nem nehéz, még tanulást, odafigyelést, különleges eszközöket vagy gyakorlást sem igényel, cserébe egy lenyűgözően új jéghideg, vagy jeges teaélményt és teaízt ismerhetsz meg. Máris mondjuk, hogyan készíts cold brew teát. 

 

A jeges tea

Ohh, hát mindenki ivott már jeges teát (vagy jéghidegre lehűtött teát). A jeges tea- vagy a hideg tea – könnyen elkészíthető, hűsítő, olyan ital mely önmagában finom. A teamesterek szerint egyébként 2 fő vonala van a hűsítő jeges tea elkészítésének. Az egyik a klasszikus módszer, amikor elkészíted a teát majd vagy lehűtöd a hűtőben, vagy jégkockákkal, jéggel. A másik módszer a cold brew / cold press tea. De mi ez pontosan?

 

A cold brew tea

A cold brew tea (van ilyen módszer a kávéra is) egy izgalmas ízt hoz ki a teából. Fogj egy üveg-, kerámia- vagy műanyag edényt, és tegyél bele bele kétszer annyi teafüvet, mint amennyit a forró teádhoz szoktál adni.

Amikor elkészültél adj hozzá 2-3 csésze (lehetőleg szűrt) vizet. Fedd le, és legalább hat-nyolc órára tedd hűtőbe pihenni. (Az a legjobb, ha akár egy egész éjszakán át hagyod). Másnap reggel kiveszed a hűtőből, leszűröd és készen van a cold brew tea. 

(Extra tipp: ahogy kávéfőzőből úgy teakészítőből is lehet cold brew-t kapni, de nem feltétlen kell eszköz hozzá. Akár egy egyszerű befőttesüvegbe is teheted a vizet, a teát és azt a hűtőbe)

 

A cold brew vagy jeges tea: melyik a jobb?

Azt szoktad meg, hogy az ilyen cikkekben mellébeszélnek és nem döntenek, de mi döntünk. Ha azonnal vagy mihamarabb szükséged van jeges teára akkor a hagyományos jeges tea elkésztés a jó döntés, hiszen az idő fontos tényező. 

Ha nem, a cold brew vagy cold press módszer sokkal kíméletesebb és más kémiai reakció megy végbe, mivel a levelek másképp lépnek kölcsönhatásba és másképp viselkednek a hideg vízben, mint a forró vízben. Hidegben az ízek jobban érződnek, több a maradék édesség, kevesebb a fanyarság, és kellemesen frissítő lesz a tea. Az is előny, hogy sokkal könnyebb jéggel tovább hűteni anélkül, hogy vesztene az ízéből, hiszen eleve hideg.

Azt szokták mondani, hogy a jeges tea a gyorsak, a cold brew a lassabb kifinomult technika. Ha teheted próbáld ki, mert bár nem valamilyen extrém tudást igénylő különleges technika, de nem elterjedt, ezért meglepő és különleges lesz az élmény akár neked, akár másnak.

Kattints, mutatunk rengeteg finom teát, olyat, amiből készthetsz cold brew teát.