Furcsa teák, amiket megiszunk

2023. október 09. - 09:10
Sajtos tea

Már többször írtunk olyan különleges teákról - a legbizarrabbakról, a legdrágábbakról- amelyeket nagyon ritkán, vagy nagyon kevesen fogyasztanak, inkább kuriózumok. Ebben a bejegyzésben viszont olyan – izgalmas, furcsa – teákat gyűjtöttünk össze, amelyeket akárki, akármikor ihat. Kipróbálnád például a sajtos teát? 

 

Ahány ház, annyi tea

Hát ki tudná jobban, mint mi magyarok, hogy egy szelet (bármilyen) kenyér és egy csésze Earl Gray tea verhetetlen kombináció, de ez nem feltétlen azt jelenti, hogy itt meg kell állni. Összegyűjtöttünk néhány olyan teát, ami máshol népszerű, nekünk azonban rendkívül furcsának számítanak. 

 

Sajtos tea

Ki kell lépned a komfortzónádból ahhoz, hogy kipróbáld, de megéri mert egyedi és magával ragadó az íze. A sajttea (vagy sajtos tea) egy olyan főzet, amely jegesre hűtött matcha vagy oolong teából készül. Amikor elkészül a tea, tejből, tejszínhabból, sóból és krémsajtból álló habos réteggel koronázzák meg, úgy, mint egy sütit. Különös, lágy és finom. Egyébként viszonylag új tea: valamikor 2010 körül született a tajvani éjszakai piacokon. Kezdetben a tea készítői sajtpor, tejszínhab és tej keverékét használták a habos krémsajtos feltét eléréséhez.

 

Pink tea (vagy Noon Chai Tea)

A Noon chai egy - a Kasmír-völgyből származó - aromás tea, amely gazdag ízvilágú, a különlegessége az, hogy valóban rózsaszínű! Az aromás fűszerek, tej, szódabikarbóna és pisztácia keverékéből készült noon chai tea jellegzetes, krémes, citrusos ízét egy szokatlan összetevőnek, a tengeri sónak köszönheti. Más hagyományos teáktól eltérően a noon chai elkészítése sok időt (és türelmet!) igényel. A zöld tealeveleket 45-90 percig kell szódabikarbónában főzni, hogy a "tueth" néven ismert egyedi, vörösesbarna kivonatot kapjuk. A folyadékot ezután vízzel hígítják, majd tejjel és sóval keverik össze, amitől kapja ezt az egyedi rózsaszín árnyalatot. De a folyamat megéri. Ha egyszer belekortyolsz a pink teába, egy életre megszereted.

 

Erjesztett jakvaj-tea (a pörkölt ízű tea)

Talán ez a tea tér el legjobban az ízlésünktől. Az erjesztett jakvaj tea egy évszázadok óta ismert krémes ital, az egyik legnépszerűbb tea Tibetben, az örök hó birodalmában. Nagyon magas a kalóriatartalma, szinte felér egy étkezéssel. Úgy készül, hogy az erjesztett jakvaj teát (jajjjjj) és egy fekete (lehetőleg Tibet Pemagul nevű régiójából) származó fekete teát egy kis vízzel felforralnak, hogy egy földes főzet, a chaku készüljön. Ha kevergeted a tea pörköltszerű állagot kap. Ezután só, jakvaj és tej keverékét adják hozzá. Az egész folyamat akár 12 órát vagy még többet is igénybe vehet. Manapság a tibetiek turmixgéppel gyorsítják fel a folyamatot. 

 

Kék tea

A kék tea - más néven pillangó borsó virág tea - egy olyan főzet, amely kékre színeződik, ha a gyönyörű Clitoria ternatea növény szirmait (vagy néha akár az egész virágot) belefőzzük. Mivel a virágszirmok erősen pigmentáltak, a Clitoria ternatea növényt pamut, rizs és mindenféle helyi finomság festésére használták Ez a színes növény jellemzően a délkelet-ázsiai országokban található, de az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az egész világon. Ennek az egyedülálló italnak kellemes virágos íze van, amely jól párosul citrommal és mézzel. Meglepő módon, ha citromhéjat adunk hozzá, a tea színe megváltozik, és lilássá válik.

Talán ilyen különleges teákat nem találsz nálunk, de szeretettel várunk, nézz be hozzánk: https://tea.hu/