Fontos-e, hogy milyen vízből készül a tea?

2023. január 23. - 12:01
Fontos-e, hogy milyen vízből készül a tea?

Bár a tea egyik alkotóeleme a víz, mégsem esik túl sok szó róla. Sokan ezért úgy vélik, hogy a víz, az víz, a tea szempontjából nincs különbség köztük. Pedig jelentősen meg tudja változtatni a tea ízét és a teázás élményét a „jó víz”, ahogy a teaszakértők nevezik a teázáshoz ideális vizet. Akkor mégis fontos a víz? És ha igen, akkor milyen vízből készüljön tea? Tudj meg mindent!

 

Milyen a „jó víz”?

A teaszakértők szerint (akik hasonlítanak a parfümöket készítő orr-okhoz) a teázáshoz rendelkezésre álló víz soha nem elég jó. Ők egy érintetlen hegyi patak vizét, vagy a jég alá szorult több tízezer éves kristálytiszta gleccservizet tartanák ideálisnak. Persze, az ilyen szélsőségek feleslegesek, egy átlagos teafogyasztónak (azaz neked vagy például nekem) éppen elég, ha néhány alapvető dologra odafigyelünk ahhoz, hogy a lehető legjobb legyen a víz, amiből a teánkat készítjük. Nézzük mire figyeljünk?

 

Jó lesz a csapvíz?

Szögezzük le, hogy Magyarországon a csapvíz iható és „kristálytiszta”: tehát tökéletes a teádhoz. A „kristálytisztaság” – a tea szempontjából - azért nem teljesen igaz, hiszen a víz mesterségesen tisztított és mindig tartalmaz majd valamennyi és valamennyi ásványi anyagot. Gondolj csak a vízkőre. A vízben található anyagok pedig kihatnak a víz, emiatt a tea ízre. Szóval, ha valóban kristálytiszta vizet szeretnél akkor érdemes még egyszer megszűrni a csapvizet. 

Oké, de ez bonyolult, mi lenne, ha ásványvízből készülne? Nos, a palackozott víz használata drága és a víz sok esetben nem jobb minőségű mert a piac szabályozatlan és közismerten hajlamos a kétes gyakorlatokra.

 

Kemény vagy lágy?

Hazánk nagy részén kemény vagy nagyon kemény a víz (a vízkeménység a vízben levő ásványi anyagok mennyiségét mutatja) egyedül az Alföldön lágy. A legfontosabb, hogy kerüljük a kemény, magas ásványi anyag tartalmú vizet; ez általában könnyen észrevehető a tea ízéről vagy arról, hogy egy könnyű – szinte leheletvékony, de mégis látható - filmréteget hagy a felszínen kihűlés után. A lágy és a túl lágy víz harmatos, gyengébb ízű teát eredményez, ezért kerüld a szinte teljesen szűrt desztillált vizet. Semleges, 7-7,5 körüli pH-s savassági szintre van szükség. Sajnos ebben vagy szerencsés vagy, vagy nem.

 

Nem mindegy hogyan melegíted a teavizet!

Azt biztosan tudod, hogy a különböző teákat különböző ideig és különböző hőmérsékletű vízzel kell elkészíteni, hogy a teára jellemző tökéletes ízt adják. De hogyan melegítsd fel a vizet: egyáltalán számít ez? Nos (meglepő módon) igen. Van néhány lehetőség: megmelegítheted a vizet gázon (vagy elektromos melegítőn), berakhatod a mikroba vagy forralhatod vízforralóba. 

A mikrohullámú sütőben történő teakészítésről szóló széleskörű, népszerű és tudományos szakirodalom nagyon szórakoztató módokon mégis határozottan azt javasolja, hogy ne. Soha ne készíts teavizet mikróban: egyszerűen nem fogod tudni hány fokos, a filter (vagy maga a tea) felhabosodhat és kellemetlen ízrontó vegyületeket tud kiengedni magából. Szóval úgy ne.

A gázon / villanytűzhelyen készített teavíz még rosszabb lehet, hiszen egy (biztos, hogy nem teljesen tiszta) edényben felmelegíted valamilyen hőmérsékletre a teavizet, ráöntöd a teára. A többi sejthető.

A vízforraló a legjobb megoldás mert alulról felfelé melegíti a vizet, ami így cirkulál. Lehet, hogy nem pontosan tudod, hogy hány fokos, de azokhoz a teákhoz tökéletes, amelyek a 100 fokos forrásban levő vizet szereti, de vannak más beállítható hőfokú vízforralók is. Vagy egy picit hagyod hűlni, utána öntöd a teádra. 

Most már mindent tudsz arról, hogy miért fontos a víz a teádhoz és melyik a legjobb. Itt az ideje kiválasztani egy finom teát: https://tea.hu/