A fehér tea

2023. február 25. - 15:02
A fehér tea

Vannak olyan rendkívül népszerű és ismert teafajták, amelyeket valószínűleg már kóstoltál: ilyen például a fekete vagy a zöld tea és a különböző gyümölcsteák (amik technikailag nem is teák) is. A fehér tea afféle kakukktojás: nem mindenki hallott róla, kevesen kóstolták, pedig lenyűgözően finomak és különleges ízvilágúak. Íme, minden, amit érdemes tudni erről a gyönyörű teáról.

 

A különleges fehér tea

A fehér tea pontosan ugyanúgy kezdi életét, mint a fekete vagy a zöld tea: a világ teaültetvényein terem, igazi tea, hiszen a Camellia Sinensis növényből készül. Elméletileg tehát pontosan ugyanazokból a tealevelekből készülhet egy csésze finom fekete, zöld vagy fehér tea. Csakhogy a fehér teát különös gonddal, meghatározott időben szedik és a többi teához képest máshogy dolgozzák fel.

A legfontosabb amire oda kell figyelni az a teaszüret időpontja és a megfelelő bimbók és levelek kiválasztása. A fekete és a zöld teától eltérően, ha a szedők fehér teához válogatnak, akkor a leveleket és rügyeket közvetlenül azelőtt szedik le, mielőtt azok teljesen kinyílnának. Ilyenkor egyébként a tearügyeket beborítja egy pihés, kellemes tapintású réteg, ami fehér színt ad neki. A leszedett teát nagyon óvatosan szárítják: először az árnyékben, aztán napfényen. 

 

Így dolgozzák fel a fehér teát

A fehér teával úgy kell bánni, mint a hímes tojással: óvatosan és nagyon odafigyelve különben könnyen elvesztheti az állagát az ízét és a káprázatos aromáját is. Hajnalban szüretelik, óvatosan, hogy az antioxidáns tartalma magas maradjon. A fehér tea elkészítéséhez csak a legtapasztaltabb teakészítő mestereknek van „joguk”, akik a pihentetés után nagyon rövid ideig meggőzölik, de vannak, akik egyetlen pillanatra parázs fölé tartják, így készül el. Ez a különlegesen gyengéd tea évszázadokig kizárólag Kínában termett, manapság India egyes részein is. A „white tea” helyett gyakori, hogy Fujian White vagy China White tea a jelölése.

 

Miért hívjuk fehér teának?

Nos, ez egy szuper kérdés, különösen azért, mert a lefőzött fehér tea valójában halványsárga színű. A fehér teát azért hívják fehér teának, mert a friss leveleket és rügyeket - amelyekből készül – a fent már említett finom fehér szőrök borítják, hogy megvédjék őket az időjárástól. Ez azt jelenti, hogy a tea nem fehér színű lesz, hanem fehér volt. 

 

A különleges fehér tea

A fehér tea különleges (nagyjából annyira, mint a jégbor, ami jégszőlőből készült) mert a készítéséhez használt tealevelek és rügyek csak néhány hétig szedhetők. A bokrok a téli hónapokban nyugalomban vannak, és amikor végre beköszönt a tavasz, a teaszedőknek gyorsan kell dolgozniuk. Amint megjelennek a fehér tea hajtások azonnal le kell szedni őket: így lesznek frissek. A fehér teát az is különlegessé teszi, hogy mindvégig nagyon kíméletesen kezelik, és az összes tea közül a legkevesebb feldolgozáson megy keresztül. Emiatt extrém magas az antioxidáns-tartalma.

 

Milyen íze van a fehér teának?

A fehér tea – a többihez képest - egy rendkívül könnyű, lágy tea, finom, alapvetően édes ízvilággal, de gyakran virágos és citromos jegyeket is felfedezhetsz benne. Azért kérjük, hogy ne tegyél bele cukrot, mert elrontod az ízét és az antioxidáns képességét is. A könnyű íz a tea nulla fermentációjának eredménye. 

Ugyanakkor egy rendkívül élénkítő tea, hiszen csészénként 35-40 milligramm koffeint tartalmaz (ez megfelel egy kapucsínóénak). 

 

Így készítsd el a fehér teát

A fehér tea attól függetlenül, hogy kezdő teafogyasztó vagy, vagy rutinosabb, le fog nyűgözni az ízével, a legféltettebb kincseddé fog válni. Mivel a legtöbbet nem kell leforrázni, a trükk az, hogy forrald fel a vizet, engedd 1-1,5 percig hűlni és így öntsd a teára. A teához érdemes forrásvizet (ez itthon beszerezhető) vagy szűrt vizet használni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az ízéből. Áztasd a teát körülbelül 2 percig (vagy amennyit javasolunk a tasakon) és készen is van. 

 

Az előnyei

A fehér teának sok előnye van. Mint minden teafajtában, vannak benne flavonoidok és tele van antioxidánsokkal, amelyek fontosak az általános egészségi állapotod szempontjából. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően a fehér tea rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, élénkít is, csökkenti az anyagcserezavarokat és védi a szívedet.

Hátránya, hogy nem olcsó tea, de ha kipróbálod azonnal érzed majd, hogy megtaláltad a legfinomabb teák egyikét! Ismerd meg a fehér teáinkat: https://tea.hu/tipus/feher-tea