Ezt érdemes tudni a matcha teáról
A matcha (úgy ejted helyesen, hogy ma-cha vagy ma-csa) többek között attól különleges, hogy teljesen porított matcha levelekből áll, por alakú. Ettől függetlenül igazi tea mivel a Camelia Sinesis növényből származik. De miért lett ennyire népszerű tea, mi ez a nagy felhajtás körülötte? Tudj meg mindent a cikkből!
Így termesztik a matcha teát
A matcha teát óvatosan, odafigyelve termesztik. A teacserjét a fejlődésének utolsó 20-30 napjában – például - nem érheti napfény, árnyékot biztosítanak a számára, azért, hogy minél több klorofilt tartalmazzon. A növényt ezután kővel nagyon finom porrá őrlik, ez a por lesz a finom matcha teád.
Az, hogy árnyékban növekszik lehetővé teszi, hogy a növény több L-teanint és koffeint termeljen, mint amennyi a hagyományos zöld teában található. Ráadásul azzal, hogy a teljes tealavelet megőrlik, minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak, így az egyik legegészségesebb tea.
A matcha tea történelme
A matcha tea történelme több mint ezer éves, a Tang-dinasztia idejéig vezethető vissza, de csak a Song-dinasztia idején, 960 és 1279 között kezdett teret nyerni Ázsiában. A porított levelekből álló matcha teát akkoriban tearituálékhoz használták. A matcha 1191-ben került Japánba, később a 14-16. században a kolostorok és a szerzetesek legfőbb teájává vált.
Matcha a sztártea
A matchanak nem csak múltja, hanem jelene is van (ráadásul olyan, mint egy sztáré): miután felfedezték a rendkívüli egészségügyi tulajdonságait, valamint a különböző felhasználási módjait a matcha azonnal meghódította a kávézókat és a teázókat. Gyorsan sztárrá vált, mivel lenyűgözően szép, Instagram kompatibilis, többször szerepelt magazinokban, és a Netflix "Dead to me" című műsorában is: ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyorsan népszerűvé váljon.
A matcha tea egészségügyi előnyei
A Coloradói Egyetem 2003-ban végzett tanulmánya szerint a Matcha 137-szer annyi katechint (ez egyfajta antioxidáns) tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea. Már ez önmagában hasznossá és kedveltté tenné, de számtalan egyéb egészségügyi előnye is van. Tele van antioxidánsokkal, fokozhatja az anyagcserét, energetizál, segít csökkenteni a rák kialakulásának veszélyét, csökkenti a koleszterinszintet és öregedésgátló tulajdonságai is vannak amellett, hogy csökkenti a stresszt.
De milyen íze van?
A Matcha megjelenése kissé habos az íze pedig földes, nem kifejezetten teás. Könnyen fogyasztható és finom, ám ha nem ízlik semmi baj: ma már kóstolhatod tejjel, latte-val és léteznek édesített matcha teák is.
A matcha koffeintartalma
A matcha zöld tea, a zöld teák pedig tartalmaznak koffeint. Mivel az elkészítése során a teljes levelet feldolgozzák és nem áztatják, a matcha koffeintartalma magasabb, mint a hagyományos zöld teáé. Egy adag (az adag most mindegy, lényeg, hogy ugyanannyi kávét és teát mérünk egymáshoz) matcha teában 24-25%-kal kevesebb koffein van, mint a kávéban. Ez viszonylag sok, vigyázz, hogy ne idd túl!
Kóstold meg a nálunk kapható matcha teákat. https://tea.hu/tea/matcha-tea
A blogban olvashatsz arról is, hogyan készítsük el: https://tea.hu/hogyan-keszitsunk-jo-matcha-teat