Ezt érdemes tudni a matcha teáról

2023. június 24. - 09:06
Ezt érdemes tudni a matcha teáról

A matcha (úgy ejted helyesen, hogy ma-cha vagy ma-csa) többek között attól különleges, hogy teljesen porított matcha levelekből áll, por alakú. Ettől függetlenül igazi tea mivel a Camelia Sinesis növényből származik. De miért lett ennyire népszerű tea, mi ez a nagy felhajtás körülötte? Tudj meg mindent a cikkből!

 

Így termesztik a matcha teát

A matcha teát óvatosan, odafigyelve termesztik. A teacserjét a fejlődésének utolsó 20-30 napjában – például - nem érheti napfény, árnyékot biztosítanak a számára, azért, hogy minél több klorofilt tartalmazzon. A növényt ezután kővel nagyon finom porrá őrlik, ez a por lesz a finom matcha teád.

Az, hogy árnyékban növekszik lehetővé teszi, hogy a növény több L-teanint és koffeint termeljen, mint amennyi a hagyományos zöld teában található. Ráadásul azzal, hogy a teljes tealavelet megőrlik, minden vitamint és ásványi anyagot megtartanak, így az egyik legegészségesebb tea. 

 

A matcha tea történelme

A matcha tea történelme több mint ezer éves, a Tang-dinasztia idejéig vezethető vissza, de csak a Song-dinasztia idején, 960 és 1279 között kezdett teret nyerni Ázsiában. A porított levelekből álló matcha teát akkoriban tearituálékhoz használták. A matcha 1191-ben került Japánba, később a 14-16. században a kolostorok és a szerzetesek legfőbb teájává vált. 

 

Matcha a sztártea

A matchanak nem csak múltja, hanem jelene is van (ráadásul olyan, mint egy sztáré): miután felfedezték a rendkívüli egészségügyi tulajdonságait, valamint a különböző felhasználási módjait a matcha azonnal meghódította a kávézókat és a teázókat. Gyorsan sztárrá vált, mivel lenyűgözően szép, Instagram kompatibilis, többször szerepelt magazinokban, és a Netflix "Dead to me" című műsorában is: ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy gyorsan népszerűvé váljon.

 

 

A matcha tea egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem 2003-ban végzett tanulmánya szerint a Matcha 137-szer annyi katechint (ez egyfajta antioxidáns) tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea. Már ez önmagában hasznossá és kedveltté tenné, de számtalan egyéb egészségügyi előnye is van. Tele van antioxidánsokkal, fokozhatja az anyagcserét, energetizál, segít csökkenteni a rák kialakulásának veszélyét, csökkenti a koleszterinszintet és öregedésgátló tulajdonságai is vannak amellett, hogy csökkenti a stresszt.

 

De milyen íze van?

A Matcha megjelenése kissé habos az íze pedig földes, nem kifejezetten teás. Könnyen fogyasztható és finom, ám ha nem ízlik semmi baj: ma már kóstolhatod tejjel, latte-val és léteznek édesített matcha teák is. 

 

A matcha koffeintartalma

A matcha zöld tea, a zöld teák pedig tartalmaznak koffeint. Mivel az elkészítése során a teljes levelet feldolgozzák és nem áztatják, a matcha koffeintartalma magasabb, mint a hagyományos zöld teáé. Egy adag (az adag most mindegy, lényeg, hogy ugyanannyi kávét és teát mérünk egymáshoz) matcha teában 24-25%-kal kevesebb koffein van, mint a kávéban. Ez viszonylag sok, vigyázz, hogy ne idd túl!

Kóstold meg a nálunk kapható matcha teákat. https://tea.hu/tea/matcha-tea

A blogban olvashatsz arról is, hogyan készítsük el: https://tea.hu/hogyan-keszitsunk-jo-matcha-teat