Egy újfajta tanúsítvány az elefántok védelmére ösztönöz

2018. január 27. - 12:01
Egy újfajta tanúsítvány az elefántok védelmére ösztönözElefántok a teaültetvényeken

A University of Montana létrehozta az első Elephant Friendly Certification™-t (Elefántbarát Tanúsítványt). Ez a tanúsítvány a teakertek által az elefántok védelmére megvalósított szabványokat képviseli; az elefántok ugyanis különböző veszélyeknek vannak kitéve a teatermesztő területeken. A mozgalom élén Lisa Mills (University of Montana) áll, az első elefántbarát teát árusító üzlet pedig a Lake Missoula Tea Co.

„Ez a tanúsítvány egyedülálló, hiszen specifikusan a teatermelés elefántpopulációkra való negatív hatásainak problémájával foglalkozik” - mondta Mills.

Az elefántokra leselkedő veszélyek

Mills elefántszakértőkkel, teaszakértőkkel, természetvédelmi szakértőkkel értekezett, illetve olyan elefántokkal együtt élő közösségekkel, akik jártasak a problémában. Mills elmagyarázta a veszélyeket, amelyek az elefántokat érintik a teaültetvényeken, ezek között szerepelnek az elektromos kerítések, a növényvédőszerek, és az árkok. Az elektromos kerítések miatt az áramütés veszélye fenyegeti az elefántokat, akik nagy távolságokat tesznek meg. A teatermelés során különböző műtrágyákat és növényvédőszereket használnak. Az elefántok halálának egyik jelentős oka a mérgezés. A mély és keskeny árkok az 1800-as évek óta jelen vannak a teaültetvényeken. Céljuk a víz elvezetése a monszun idején, az elefántborjak azonban könnyen beleeshetnek ezekbe az árkokba.

Az emberek és elefántok közti konfliktus is gyakori az olyan elefánt lakta területeken, ahol sok ember dolgozik a teaültetvényeken. Például ha egy elefánt különösen stresszes, vagy ha kölykét védi, ormányával egy ütéssel végezhet egy emberrel. A helyzet fokozódik, ha az emberek megpróbálnak bosszút állni. Az elefántok általában naponta 18 órát töltenek élelem után való kutatással és evéssel. Manapság azonban nem tudnak napközben mozogni anélkül, hogy konfliktusba ne keverednének. Így az elefántok napközben éheznek és éjjel kutatnak élelem után. Az Elefántbarát Tanúsítvány magában foglalja az emberek és az elefántok békés együttélésének biztosítását, amely lehetővé teszi az elefántok természetes mozgását. Ez jelentheti például, hogy a tealevelek leszedését az elefántok napi útjához igazítják. Némely ültetvényen ivóhelyet hoznak létre az elefántok számára és bambuszból pihenőhelyet építenek nekik, ahol a csorda biztonságban összegyűlhet.

Ültetvények

Jelenleg két ültetvény rendelkezik a tanúsítvánnyal, és további három jelezte részvételi szándékát a tanúsítási eljárásban. A tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságok tulajdonosa a bodo törzs egy tagja, Tenzing Bodosa. Mindkét ültetvény Indiában található: az egyik az indiai-bhutáni határ közelében helyezkedik el és ökológiai szempontból különösen sokszínű. A másik Dimakuchi városa közelében található. A három új ültetvény nagyobb vállalatok tulajdonában van, az egyik Dardzsilingben, a másik Asszámban, a harmadik Dél-Indiában található.

A Wildlife Friendly Enterprise Network végzi az ültetvények vizsgálatát, a tanúsítást és a logó biztosítását a tanúsítvány megszerzése után.