De miért nem vált karácsonyi itallá a tea?

2022. november 23. - 15:11
De miért nem vált karácsonyi itallá a tea?

Nagyon különleges története van annak, hogy – bár a tea az egész világon könnyen elérhető és léteznek tipikus karácsonyhoz köthető ízvilágok – mégsem vált tipikus karácsonyi itallá. De volt egyáltalán esélye? Ebből a cikkből minden kiderül!

 

A tea nem karácsonyi ital

Tény, hogy a tea nem tipikus karácsonyi ital, sőt valójában a világnak nincs is „tipikus karácsonyi” itala. Mi (és sokan mások is) a szegfűszeggel, aromákkal ízesített forralt bort szeretjük, igaz nálunk a forró csoki és a forró tea is az ünnep része. Mexikóban karácsonykor rompope-pot (tej, cukor kell bele, ahogy szegfűszeg is, de alkohol nem), Angliában puncsot isznak (de egyre jobban terjed náluk a wassail) a svédek a göggl-re (vodkával és naranccsal kevert vörösborra) az amerikaiak pedig az alkoholos tojáslikőrre esküsznek.

De miért nem a tea az? Íme a különös történet

 

Karácsonykor rúgjunk be!

Amikor ezt a cikket írjuk éppen november közepe van, amikor hazánkban (és a világ egy részén) egyszerre kettő mozgalom is fut: az egyik a „száraz november”, ami célja az, hogy novemberben ne igyál alkoholt a másik a borotválkozásról szól. És hogy kapcsolódik ez a karácsonyi teához? 

Úgy, hogy a karácsonyi teaszokás is mozgalomként indult.

Az 1830-as években egyre szegényebbekké váltak az emberek. Nem volt világválság, de tény, hogy az ipari forradalom előszele miatt egyre bizonytalanabbá váltak a munkahelyek, egyre elnyomottabb volt a munkásosztály, sok ember megélhetése veszélybe került. És nem volt sok szabadságuk: akkoriban nem járt 20-30-40 nap évente. Karácsonykor viszont rögtön 3, ami alkalmat adott arra, hogy a dolgos férfiak és a nők a kocsmában múlatták az időt: egyszerűbben fogalmazva végigitták a karácsonyt és folyamatosan részegek voltak.

Ez utat nyitott egy különös mozgalomnak, amit mértékletességnek neveztek el. Amikor az 1830-as években a mértékletességi mozgalom lendületet vett, éppen a karácsony volt a fókusz. Becsülendő, hogy nem magát az ünnepet és az ünneppel összefüggő kiadásokat akarták csökkenteni, hanem azt a rossz szokást, hogy az ünnepi időszakban az emberek berúgjanak. 

 

A mértékletességi mozgalom előnyei

A mértékletességi mozgalom későbbi előnyei jóval túlmutattak azon, hogy az emberek nem voltak részegek napokig. Megszűnt a családon belüli erőszak (ne feledjük, hogy 1830 körül járunk, nem pont ugyanezek voltak a normák, mint ma), több pénzük maradt az embereknek, és a gyerekek sem szenvedtek a részeg apák (vagy akár szülők) miatt. 

Oké, de ha nem alkoholizálunk karácsonykor akkor mit igyunk – merült fel a kérdés. A mértékletességi mozgalom úgy döntött, hogy a tea jó helyettesítő, mivel olyan italnak tekintették, amely segít a koncentrációban, és nem utolsó sorban józan maradsz tőle. 

 

Karácsonyi teadélutánok

A gondolatot tett követte, azokban az időkben karácsonykor Európa szerte nagy teapartikat rendeztek, akár 4000-5000 vendéggel, akik mindannyian azért gyűltek össze, hogy teát igyanak, és meghallgassák az érveket, hogy miért rossz az alkohol. 

Logikus volt, hogy ezeket a hatalmas teapartykat éppen karácsonyra szervezzék, így a férfiaknak nem is volt módjuk berúgni. Feljegyzések szerint az egyik legkorábbi karácsonyi-teadélutánt 1834 karácsonyán tartották a Preston Cloth Hallban, ahol több mint 1200 férfi és gyermek vett részt. A vendégek kiszolgálására 192 méteres asztalokat használtak, a szórakozás pedig éneklésekből állt.

Volt még egy különlegessége ezeknek a partyknak: egy napra megfordultak a szerepek és a társadalom krémje a gazdasági elit szolgált fel italokat és ételeket a szegényebbeknek, a munkásoknak – a karácsony jegyében. A tea mellé bőséges mennyiségű ételt is felszolgáltak, hogy meggyőzzék a teaparti vendégeit arról, hogy az alkoholról való lemondás bőséghez vezet.

 

Átalakult és kifulladt a karácsonyi teázás

Minden jónak tűnt, egyenes út vezetett ahhoz, hogy az alkoholt leváltsa a tea, aztán lassan minden megváltozott. A teadélutánok átkerültek az Egyesült Államokba, miközben Angliában és Európában „délutáni tea” szokássá szelídültek. 

Persze, sokan megtartották, és különös hangsúlyt fektettek az olyan ünnepi ízekre és fűszerekre, mint például a fahéj vagy a sütőtök, a kardamom, az alma stb., de egyre kisebb réteg teázott karácsonykor. 

Azért valamennyi része megmaradt: a mai napig elegáns karácsonyi tea rendezvényeket kínálnak a tekintélyes szállodák és éttermek az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. És hát az emberek gyarlók: bár lassan visszatértünk az alkoholra, az alkohol tartalmú italokra, ma már nem a részegségről, hanem a mértékletes fogyasztásról szól a karácsony.

Így végül mégis elérte a célját a tea, igaz?

Szuper karácsonyi teákat találsz nálunk!