Ceylon Orange Pekoe tea

2024. április 24. - 09:04
Ceylon Orange Pekoe tea

Ha szereted a fekete teát, lehet, hogy már sokszor hallottad a kérdést: kóstoltad már az Orange Pekoe-t? A kérdés kicsit becsapós, olvass tovább, hogy mindent megtudj erről a különleges teáról.

 

Milyen tea az Orange Pekoe?

Az Orange Pekoe valójában nem is egy teafajta, inkább a teakészítéshez használt levél típusát írja le. Ha szóba kerül mindig az indiai teákkal, többnyire a Srí Lankaiakkal, és néha a kínai fekete teákkal hozzák kapcsolatba. Még egy érdekesség: nevével ellentétben az Orange Pekoe teában nincs narancs, narancsaroma vagy narancsolaj. És nincs narancs íze sem. Ez egy fekete tea, amelyet a camellia sinensis növényből készítenek, akárcsak a többi fekete teát. Nevét a szürkés-barna teafű végén látható apró narancsszín rügyekről kapta.

 

Mit jelent az Orange Pekoe?

Érdekes módon a pekoe szó írására használt kínai szimbólumok megegyeznek a Bai Hao, a fehér teához kapcsolódó szimbólumokkal. A pekoe tehát a fiatalabb levelekre utal, amelyeket még fehér szőrök borítanak. Bármelyik pekoe tea tartalmazhatja a bimbót és a legfiatalabb leveleket, és maga a szó a legmagasabb minőségű teára utal. 

Az elit Orange Pekoe csak az első szüret leveleit, a Flowery Orange Pekoe pedig akár rügyeket is tartalmaz. Az Orange Pekoe szó (vagy inkább megnevezés) a hollandoké, ugyanúgy, ahogy az Earl Grey a briteké. Amikor a Holland Kelet-indiai Társaság Európába hozta a teát, talán azért adta neki az Orange nevet, hogy a királyi családhoz, az Orange-házhoz kösse.

 

Tudtad, hogy lehet osztályozni?

Lehet, hogy ezt már picit túl részletesnek érzed majd, de érdemes elolvasnod, mert azonnal képbe kerülsz miért az egyik kedvencünk ez a tea. 

Az Orange Pekoe (OP) a fekete tea fő osztálya. A levelek lehetnek teltek vagy törtek. Ha a tea a második levelet is tartalmazza, akkor valószínűleg a tört fajtákhoz használják. A teljes levelű Orange Pekoe teákat még tovább oszthatjuk, attól függően, hogy tartalmaznak-e és mennyi rügyet. Így a rügyeket tartalmazó Orange Pekoe-t Flowery Orange Pekoe-nak (FOP) nevezik. A rügyek mindig enyhén barnák vagy aranyszínűek. A Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP) még több rügyet tartalmaz, mint a hagyományos FOP. t. A legmagasabb fokozat a Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP). Leegyszerűsítve, a legegyszerűbben úgy érthetjük meg a besorolást, hogy megnézzük, hány betű van rajta - minél több betű, annál jobb minőség.

 

Milyen az íze?

Ilyenkor van a legnehezebb dolgunk: le kell írni, hogy milyen ízű egy tea. Különösen nehéz ez most. Az Orange Pekoe íze kiszámíthatatlan. Lehet erős, könnyű, malátás, édes, friss és minden, ami a kettő között van. Ha a pekoe tea általános változatát vásárolod, akkor egy enyhén malátás, félig testes teára számíthatsz. 

Ha az Orange Pekoe tea Indiából származik, akkor lehet, hogy malátás, kissé fűszeres, füstös és gazdag. Ha Sri Lankáról, akkor gyümölcsösebb, könnyedebb és édesebb lehet, ha pedig Kínából, akkor csokoládés jegyekkel rendelkezik. A mi teánk Sri Lanka-i, ide kattints nézd meg:https://tea.hu/webaruhaz/tea/ceylon-orange-pekoe-fekete-tea

 

Az egészségügyi előnyei

Az Orange Pekoe tea előnyei megegyeznek a fekete tea előnyeivel. Magas koffeintartalommal rendelkezik, mivel fiatalabb leveleket és esetleg rügyeket tartalmaz. A fekete tea fő előnyei a szívbetegségek megelőzésével kapcsolatosak. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a cukorszint szabályozásában, csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát és segíthet a vérnyomás csökkentésében. A fekete tea antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, és esetleg megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését. Gyulladáscsökkentő. 

 

Ha szeretnéd megkóstolni ezt a finom és rengeteg szuper tulajdonsággal rendelkező teát ide kattints: https://tea.hu/webaruhaz/tea/ceylon-orange-pekoe-fekete-tea