Boldogság percek alatt: a finom tea titka

2022. július 07. - 16:07
Boldogság percek alatt: a finom tea titka

Míg a jó kávé elkészítéséhez elképesztő sok mindenre kell odafigyelni és minél jobban belemerülsz annál több eszközre és tudásra van szükséged, addig egy csésze teához tényleg csak forró vízre, tealevelekre és a levelek leszűrésére van szükség. Illetve néhány trükkre, hogy még finomabb legyen. Boldogság percek alatt.

Te már kipróbáltál valaha egy ilyen tippet?

Valószínűleg rengeteg ilyen és ehhez hasonló cikket olvastál. Egy részük bugyuta, olyan tanácsokkal lát el, mint például „melegítsd meg a babfőzeléket fogyasztás előtt mert finomabb”. Vannak, amelyek olyan elképesztő fontos tippet adnak, minthogy, ha nem akarsz elesni a biciklivel egyensúlyozz.

Úgyhogy már látjuk, hogy kicsit szkeptikus vagy: ugyan milyen teatitkokat árulunk el? Éppen ezért arra kérünk, hogy játsszunk. Olvasd el a cikket, próbálj ki legalább egy trükköt és írd meg nekünk a tapasztalataidat. Szóval íme a tippek.

Kóstold meg a „leveles teát”

Oké, ilyen kifejezés nincs, de ha szeretnél egy valóban finom teát inni, akkor (kérlek) felejtsd el a boltban kapható pár százforintos filteres teafüveket és próbálj ki egyszer olyan teát, amit tealevelekből főztél. Egészen más íze lesz ugyanannak a teának, ha levél és te főzöd, vagy ha ice teaként veszed a hipermarketben, vagy egy dobozos teaként. szóval, nézz be az oldalunkra és válassz egy leveles teát. Főzd meg. Boldogság percek alatt.

Ismerd meg a különböző teatípusokat

Minden (igazi) tea - fekete, oolong, zöld, fehér - ugyanabból a növényből, a Camellia sinensisből származik. A teák közötti különbségeket az határozza meg, hogy honnan származnak (nem is csak az ország, hanem a tájegység és akár azon belül is kisebb körzetek), és hogyan szárítják, oxidálják, hengergetik, és válogatják őket. 

Ha odafigyelsz a főzésre, szenzációs íz különbséget veszel majd észre

A fekete tea teljesen oxidált a sötét, erőteljes ízű. 3-5 percig kell főzni lobogó forró (95-100 fokos) vízben és állni is hagyhatod (csak ne legyen keserű). A zöld tea nem oxidálódott a friss, édes és virágos vagy inkább sós ízű is lehet. Különös, hogy neki a 75-80 fokos víz elég, és 2-3 percig kell áztatni. A fehér tea a legkülönösebb, zsenge, szinte hímes tojásként bánnak vele neki 82-90 fokos víz kell 3-5 percre. Az oolong (mi ezt szeretjük a legjobban) a fekete teákhoz hasonlító finom virágos és trópusi ízeket tartalmazhat, ha maximum 92-93 fokon főzöd. A gyógyteák nem feltétlen teák, származhatnak például hibiszkuszból, mentából vagy kamillából. Főzd erőszakosan 99-100 fokon és áztasd 10 percig, ne hagyd pihenni úgy lesz a legfinomabb.

Figyelj a vízre

De azért ne stresszelj. A tea szakértők szerint a legjobb ízt a tealevelekből az oxigéndús vízzel lehet kihozni. Ez azt jelenti, hogy friss, nem állott. Állott víznek számít már az is, amikor a vizet már 15-20 perce folyattad a csapból. És ez is lényeges. Vannak, akik megtisztítják és megszűrik a csapvizet mielőtt teát készítenek belőle, de ez teljesen felesleges (hacsak nem eredetileg is rossz az íze). A palackozott víz is teljesen felesleges, ha belegondolsz akkor lehetne már steril is a tea. 

Ha a fenti három tippből és trükkből egyiket (vagy mindet) kipróbálod, akkor nagyságrendekkel jobban fogod érezni az egyes teák ízét. Gondolj csak abba bele, mennyivel más íze lehet egy bolti teának ásványvízzel elkészítve, mint egy friss tealevelekből készült megfelelő fokon forrázott finom vízből készült teának. 

Szeretnél egy finom teát? Íme ide kell kattintanod: https://tea.hu/