Az ötórai tea története

2022. szeptember 20. - 10:09
Az ötórai tea története

Biztosan hallottál már a híres „ötórai teáról”, de nem feltétlen ismered a kialakulását, a történetét és a jelentőségét. Ebből a cikkből mindent megtudsz: azt, hogy vajon ki vezette be, azt, miért vált ennyire fontossá és az is kiderül, hogy miért éppen ötórai az a bizonyos tea, sőt az is kiderül, hogy függ össze az uborkával. Van 3 perced egy izgalmas cikkre, ugye?

Tea Angliában

A délutáni tea tipikus angol szokásnak tűnik olyannak amelyik időtlen idők óta létezik, de történelmi léptékeket vizsgálva ez nem igaz: Kínában már évezredes hagyományi voltak a teázásnak mire Angliában az 1600-as évek végén II. Károly király és felesége, Catherine de Braganza portugál királyné délutánonként teapartikat tartott.

És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra: a XVI. század az az 1500-as évek. Az 1500-as évek Angliájára a félelmetes fejlődés volt jellemző. Virágzott a kereskedelem (ezt sokszor olvashattad történelemkönyvekben, ám ez gyakorlatban azt jelentette, hogy sorban álltak a hajók az értékes rakományokkal a nagy angol kikötőkben) a művészetek diktálták a trendeket, a társadalmi élet élénk volt (Anglia gyakorlatilag végigbulizta az 1500-as éveket, volt miből) megszilárdult az anglikán egyház és elkezdődtek az angol gyarmatosítások.

Ezekben a csodás időkben nem meglepő, hogy Anglia nemeseinek a legnagyobb „gondja” az volt, milyen gyémántot viseljenek, milyen kelméket hordjanak, milyen szagos vízzel locsolják magukat és, hogy milyen teát fogyasszanak. Ezért izgalmasabbnál izgalmasabb teákat próbáltak ki, teapartikon. Az ötórai teára azonban még várni kellett.

Az ötórai tea

Igazából minden Annán, Bredford hetedik hercegnőjén múlt (ma őt valószínűleg influencernek hívnánk). A hercegné – valószínűleg ez afféle úri muri volt – mindig pontban délután négy óra körül megéhezett. Az ő háztartásában a vacsorát viszont nyolc órakor szolgálták fel, így az ebéd és a vacsora között hosszú idő telt el. A hercegnő kérte, hogy késő délutánra egy pohár teát, kenyeret és vajat (valamivel korábban Sandwich grófjának támadt az az ötlete, hogy két szelet kenyér közé tölteléket tegyen) és süteményt hozzanak a szobájába. Persze, hogy megkapta, és hogy ne fogyassza ezeket a finomságokat egyedül, áthívta a barátnőket is. 

Ez a szokás később kiemelt társadalmi eseménnyé vált. Az 1880-as években a felsőosztálybeli nők kiöltöztek (ez általában ruhát, kesztyűt és kalapot jelentett) majd megjelentek a szalonokban teázni. Csakhogy nem volt általános időpont a teákat 4-5 óra között szolgálták fel. 

Az ötórai tea nemcsak tea volt

Időközben az ötórai tea nem csak egy – pletykálkodós és a szép ruhákat bemutató - társadalmi esemény lett, hanem egyfajta kulináris élvezet, hiszen a teázás közben a hölgyek (és később az urak is) finom lekváros pogácsákat, finom sütiket, szendvicseket és akár nyers uborkát is fogyasztottak. Igen, uborkát a tea mellé.

Kulturális antropológusok (akik a kulturális fejlődéssel foglalkoznak) azt is felfedezték, hogy az ötórai tea jó hatással volt a higiéniára, ami akkor még havi egy fürdésből állt és a csodálatos nemesek különböző virágokkal és illatos vizekkel próbálták eltüntetni a förtelmes szagukat (hiszen alsónadrágot és a bugyit is hónapokig hordták, a parókák pedig azért kellettek, hogy a tetvek ne tudjanak előjönni a hajukból). Idővel ennek az eseménynek a tiszteletére megváltoztak a tisztálkodási szokások is.

És mi lett a szokással?

Megmaradt, de mára egy – angol - ötórai tea nem szigorúan öt órakor készül és uborka helyett inkább édes kekszekkel isszák és inkább filteres teával készül. Ha kipróbálnál néhány szenzációs ízvilágú teát kattints: https://tea.hu/